synentefxi_typou_eurogroup_20150220_01

Στα… δυο έχει σπάσει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ! Το πρώτο βήμα όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι επικεφαλής των δανειστών, έγινε σήμερα και το επόμενο θα γίνει τη Δευτέρα.

 

Μέσα σε τρεις ημέρες, η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να κάνει. Από τότε θα αρχίσει η συζήτηση με τους “θεσμούς” (όπως τους αποκαλούμε τώρα) η οποία πρέπει να καταλήξει στην οριστική συμφωνία ως τα τέλη Απριλίου. Τότε θα δοθούν και τα χρήματα!

«Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων άρχισε την τοποθέτησή του με την οποία επιβεβαίωσε την αρχή μιας συμφωνίας, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

daiselbloum_sinentefxi_typou_20150220_)1

Όπως πρόσθεσε «οι θεσμικές αρχές σήμερα δεσμεύονται να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να μην φέρουν μονομερείς δράσεις, ενώ οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους προς τους πιστωτές, τη διασφάλιση των πλεονασμάτων. Ταυτόχρονα οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη για το πλεόνασμα του τρέχοντος έτους τις οικονομικές συνθήκες».

Εξήγησε, ακόμη, ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι «θεσμοί» για τη συνέχεια. «Αν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Η δήλωση Μοσκοβισί

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα. «Η συμφωνία που επετεύχθει ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά και όλων των χωρών της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

moskovisi_sinentefxi_tipou_eurogroup_20150220_01

Συμπλήρωσε πως «εάν φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα το βράδυ, όπως ελπίζω, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη - μέλη για να επικυρώσουν τη συμφωνία και αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα για την παράταση».

Για τον Πιέρ Μοσκοβισί, «ως τα τέλη Απριλίου υπάρχει διάστημα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, φυσικά πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα(..). Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις του Νοεμβρίου αλλά και να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Και κατέληξε: «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα κοινό σημείο αφετηρίας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα».

Η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ

Το εγκώμιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ έπλεξαν τόσο ο Μοσκοβισί, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Στο ταλέντο του Γερούν Ντέισελμπλουμε οφείλεται αυτό το κείμενο της ανακοίνωσης», είπε η συγκεκριμένη.

lagard_sinentefxi_typou_eurogroup_20150220_02

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη θα γίνει η αξιολόγηση του πακέτου. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι τέλη Απριλίου. Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου. «Ελπίζουμε ως τότε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μία αξιολόγηση», είπε.

Τι είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Τελευταίος το λόγο πήρε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αφού τόνισε ότι «θα ήταν κρίμα αν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού είχαν πάει χαμένες, το EFSF είναι εδώ για να στηρίξει την Ελλάδα», έδωσε οικονομικά στοιχεία για τη συμφωνία:

Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν 1,8 δισ. ευρώ όπως και τα κέρδη από το πρόγραμμα. «Αυτά τα ποσά προϋποθέτουν την επιτυχία της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

synentefxi_typou_eurogroup_20150220_02

Στις ερωτήσεις διευκρινίστηκε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι όχι τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Όπως είπε ο Ντάιλσεμπλουμ, «είναι μια δικλείδα συμφωνίας».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι υπήρξε συμφωνία από όλους τους εταίρους και δεν ακούστηκαν, τελικά, διαφορετικές φωνές.

Όταν του επισημάνθηκε πως η επέκταση της βοήθειας ακούγεται ως επέκταση Μνημονίου, είπε πως ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως αν υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις θα ληφθούν μόνο σε συμφωνία με τους εταίρους, για να μην εκτροχιάσουν το όλο εγχείρημα. «Αν τα μέτρα έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να είμαστε μέσα στους στόχους μας. Θα μας πουν πώς θα το κάνουν και μπορεί να συμφωνήσουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ο όρος “Οικονομική Συμφωνία”, παρά “Μνημόνιο”».

Πρόγραμμα ως το Μάρτιο του 2016!

Διέψευσε ότι υπήρξε συζήτηση για νέο πακέτο διάψευσης, χωρίς να αποκλείει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Και η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε πως το πρόγραμμα τελειώνει το Μάρτιο του 2016!

Όλοι οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε υποθετικές ερωτήσεις (“ερωτήσεις εργασίας” τις χαρακτήρισαν) και ο κ. Μοσκοβισί θεώρησε πως το επόμενο βήμα της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει “και από το τηλέφωνο. Ο κόσμος μας έχει βαρεθεί, έτσι Κριστίν;”, ρώτησε απευθυνόμενος στη Λαγκάρντ.