oscar_2015_03

H εφετινή τελετή των Όσκαρ επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις: Την υπέροχη φωνή της Lady Gaga, τη βράβευση με Όσκαρ ενός πολιτκού τραγουδιού, τον Νιλ Πάτρικ Χάρις… με τα σώβρακα και τις μαντεψιές του…

 

Αυτό που δεν επεφύλασσε ήταν εκπλήξεις στο ποιος θα έπαιρνε τα Όσκαρ. Το πήραν τα φαβορί: Το Birdman, ο Ινιαρίτου, η Μουρ κι ο Ρεντμέιν, η Αρκέτ κι ο Σίμονς…

oscar_2015_01

Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις ξεκίνησε με ένα υπέροχο μουσικό σόου - φόρο τιμής στο σινεμά και τις δημιουργίες του. Έδειξε μια τσάντα, στην οποία είπε ότι είχε το τι μάντεψε για τη βραδιά και, ω τι έκπληξη, όταν ανοίχθηκε λίγο πριν το τελευταίο Όσκαρ της βραδιάς, αποδείχτηκε ότι, όχι μόνον είχε μαντέψει τα βραβεία (αν και… είχε πει τα φαβορί), είχε μαντέψει ακόμη και στιγμές από την τελετή, όπως τη συγνώμη του Τζον Τραβόλτα στην Ντίνα Μενζέλ, επειδή πέρσι είχε… κακοποιήσει το όνομά της.

Το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς πήγε στον Τζ.Κ. Σίμονς για Β' Ανδρικό Ρόλο για το Whiplash, κι έδειξε πως όλα θα πήγαιναν καλά για τους… μπουκ.

simmons_oscar_wiplash_20150223_01

B Ανδρικού Ρόλου: Τζ.Κ.Σίμονς (που ευχαρίστησε το πιο σπουδαίο πρόσωπο που γνωρίζει, τη γυναίκα του και τα παιδιά του κι έδωσε συμβουλές στα παιδιά να τηλεφωνούν στους γονείς τους)!

arket_oscar_boyhood_20150223_01

Β Γυναικείου ρόλου: Πατρίτσια Αρκέτ (για το Boyhood), η οποία, στο σύντομο λόγο της, αφού ευχαρίστησε την οικογένειά της, ζήτησε ίσες αμοιβές για όλους –και καταχειροκροτήθηκε. «Σε όλες τις γυναίκες που γέννησαν στους πολίτες που πληρώνουν φόρους, έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα» είπε και η Μέριλ Στριπ, που… έχασε αυτό το Όσκαρ, τη χειροκροτούσε όρθια!

Tο Ξενοδοχείο Grand Budapest πήρε τα Όσκαρ Κοστουμιών και Μακιγιάζ – Μαλλιών.

H Ida κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας(«Κάναμε μία ταινία για τη σιωπή και είμαστε εδώ πέρα στο κέντρο της φασαρίας και της προσοχής», είπε, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ του ο Πάβελ Παβλικόφσκι).

Μικρού μήκους: The Phone Call

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Crisis Hotline: Veterans Press 1

Όσκαρ ηχητικού μιξάζ: Whiplash

Ηχητικού Μοντάζ: American Sniper

Καλύτερων οπτικών εφέ: Interstellar.

Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: Feast

Κινουμένων σχεδίων: Big Hero 6

Σκηνογραφίας: The Grand Budapest Hotel (για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκε μια ολόκληρο πόλη, επειδή ο Γουές Άντερσον, σκηνοθέτης, αρνείται να χρησιμοποιεί οπτικά εφέ)…

Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι (Birdman).

Μοντάζ: Τομ Κρος για το Χωρίς Μέτρο.

Ντοκιμαντέρ: Citizen Four (που αφορά τη ζωή του Σνόουντεν, για τον οποίο ο Χάρις, που παρουσίαζε την τελετή είπε: “Ο κ. Σνόουντεν δεν μπορούσε να είναι μαζί μας για κάποιον λόγο…”)

oscar_song_glory_2015_03

Τραγουδιού: Glory από την ταινία Selma, που όταν το τραγούδησαν οι Τζον Στέφενς και Λόνι Λιν, στη σκηνή, το μισό θέατρο έκλαιγε από κάτω. Μια φορά που, επιτέλους, το τραγούδι δεν ήταν μια γλυκανάλατη αηδία, αλλά ένα καθαρά πολιτικό τραγούδι που πάντρεψε σόοουλ και ραπ κι ανέδειξε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας των ΗΠΑ, για τους αγώνες που γίνονται σήμερα, όπως είπαν και οι δημιουργοί. «Γιατί όσα κερδήθηκαν 40 χρόνια πριν, αμφισβητούνται σήμερα. Υπάρχουν περισσότεροι μαύροι στις φυλακές από ότι μαύροι σκλάβοι στις φυτείες», είπαν με ένα στόμα…

Μουσικής επένδυσης: Αλεξάντρ Ντεσπλά για το The Grand Budapest Hotel. O… Αλέξανδρος, ελληνικής καταγωγής κατά το ήμισυ, ευχαρίστησε για την… υπέροχη θέα, ευχαρίστησε τη μητέρα του και την βιολονίστα γυναίκα του.

Πριν τη βράβευσή του, ζήσαμε την καλύτερη στιγμή της βραδιάς: Η Lady Gaga τίμησε την Τζούλι Άντριους, τραγουδώντας ένα ποτ πουρί από την ταινία Η Μελωδία της Ευτυχίας για τα 50 χρόνια της ταινίας. Εκεί ανακαλύψαμε ότι, πέρα από τον φθηνό εντυπωσιασμό, η Lady έχει φωνάρα και το κλου της βραδιάς ήταν η εμφάνιση της ίδιας της Τζούλι Άντριους, που ευχαρίστησε την Gaga για την ερμηνεία και παρουσίασε το Όσκαρ μουσικής επένδυσης.

87th Academy Awards - Show

Εδώ να πούμε και τις δυο αδικίες: Η πρώτη –και πιο σοβαρή- το ότι απουσίαζε από τις υποψηφιότητες το Lego. Η δεύτερη το ότι το Boyhood έμεινε μόνον με το Όσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία γυρίζονταν 19 χρόνια…

Όσκαρ σεναρίου: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Αρμάντο Μπο, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις για το Birdman.

Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου: Graham Moore, "Το παιχνίδι της μίμησης", ένας νεαρότατος σεναριογράφος, που… κυνηγούσε τον συγγραφέα του βιβλίου για να τον πείσει πως έπρεπε να διασκευάσει εκείνος το βιβλίο. Ομολόγησε πως όταν ήταν 16 χρονών προσπάθησε να αυτοκτονήσει επειδή ήταν… διαφορετικός. Αφιέρωσε το Όσκαρ σε όσους πιστεύουν ότι είναι διαφορετικοί, επειδή υπάρχει περίπτωση να ζήσουν μια τέτοια στιγμή!

Iniaritou_oscar_20140223_01

Όσκαρ σκηνοθεσίας πήρε ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου, για το Birdman. Με την ιδέα ότι “ζούμε τις ζωές μας χωρίς μοντάζ”, ο Ινιαρίτου γύρισε μια ταινία με 16 όλα κι όλα κοψίματα, με καταιγιστικά μονοπλάνα. Είναι ο δεύτερος μετά τον Χίτσκοκ, που έκανε αυτό με… τέσσερα μη φανερά κοψίματα, στον Βρόγχο.

Με το που πήρε το Όσκαρ, είπε πως «η πραγματική τέχνη κι έκφραση δε συγκρίνεται ούτε νικιέται». Δήλωσε ευγνώμων και ταπεινωμένος μπροστά στην Ακαδημία.« Είμαι εδώ επειδή οι ηθοποιοί μου κι η παραγωγή δούλεψε καλά» πρόσθεσε κι αφιέρωσε το Όσκαρ σε όλους τους Μεξικανούς.

redmain_oscar_20150223_01

Όσκαρ α ανδρικού ρόλου πήρε ο Έντι Ρεντμέιν για τη “Θεωρία των Πάντων”, που πέρασε μήνες με ασθενείς με ALS για να ενσαρκώσει τον –παράλυτο- Χόγκινς. Δήλωσε πολύ τυχερός, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και υποσχέθηκε να… γυαλίζει το βραβείο για όλους τους ασθενείς.

moor_oscar_20150223_01

Το Όσκαρ α γυναικείου ρόλου πήγε στην Τζούλιαν Μουρ για το “Still Alice”. Ήταν φαβορί, αλλά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της. Αστειεύτηκε λέγοντας ότι διάβασε πως το να κερδίζεις το Όσκαρ σημαίνει πως κερδίζεις 5 χρόνια ζωής, κάτι που… σημαίνει πολλά επειδή ο άνδρας της είναι μικρότερος! Ευχαρίστησε τους γονείς της που της είπαν να γίνει ό,τι θέλει, αρκεί να… σπουδάσει, δήλωσε ενθουσιασμένη και μίλησε για τους ανθρώπους με Αλτζχάιμερ, ευχαρίστησε το σκηνοθέτη της που πάσχει από ALS και καταχειροκροτήθηκε…

oscar_birdman_20150223_03

Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, που παρουσίασε ο Σον Πεν, πήγε στο Birdman, με τον Σον να αστειεύεται: “Μα ποιος, στον π… τους έδωσε Πράσινη Κάρτα”, μιλώντας για τους Μεξικανούς δημιουργούς της ταινίας. Ο Ινιαρίτου ανέβασε τους πάντες στη σκηνή (και τον Μάικλ Κίτον που πολύ θα ήθελε να φύγει με ένα αγαλματάκι) και αστειεύτηκε κι αυτός, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα βάλει νέους όρους: Δύο Μεξικανούς υποψήφιους κάθε χρονιά (πειράζοντας και τον Αλφόνσο Κουαρόν)…

Το βίντεο με αυτούς που αποχαιρετήσαμε στη χρονιά που πέρασε, παρουσίασε η Μέριλ Στριπ. Το βίντεο άρχισε με Μικι Ρούνεϊ και Πολ Μαζούρσκι, Γκάρνερ, Πένια, Χίρσφιλτν, Χέρμαν, Μάγια Αγγέλου, Ανίτα Έγκμπεργκ, Βίρνα Λίζι, Λουί Ζουρντάν, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Όσκαρ Μόρις, Τομ Ρολφ, Κιτ Κάρσον, Ρούμπι Ντι, Σάμιουελ Γκόλντουιν, Μάρθα Χάιερ, Τζίμι Μουρακάμι, Ρόμπιν Ούίλιαμς(που τον κράτησαν και περισσότερο σε διάρκεια), Ρομπ Τέιλορ, Στιούραρτ Στερν, Λουίζ Ρέινερ, Ντικ Σμιθ, Λορίν Μπακόλ, Ουόλτ Μάρτιν, Τσαρλς Σάμπλιν, Πένι Ντιμπόντ, Χερμπ Τζέφρις, Μίστι Άπαμ, Ελάια Γουάλας, Γκαμρπιέλ Γκαρσία Μάρκες, Αλέν Ρενέ, Μπομπ Χόσκινς, Μάικ Νίκολς, με τον οποίο κι έκλεισε. Φιλοξενήθηκαν μόνον τα πορτρέτα τους. Θα προτιμούσαμε ένα μικρό απόσπασμα από τα βίντεό τους –κι ας ήταν, μέσα στο 2015 πολλοί οι αναχωρήσαντες. Η Τζένιφερ Χάντσον τραγούδησε για αυτούς που έφυγαν το Ι can’t Let Go.

Tα Governor's Ball Awards, τα τιμητικά βραβεία, σε τελετή που έγινε σε άλλη χρονική στιγμή, δόθηκαν στους Μορίν Ο Χάρα(95 ετών, πλέον, ήταν εκεί για να το παραλάβει σε αναπηρικό καροτσάκι), Χαγιάο Μιγιαζάκι, Ζαν - Κλοντ Καριέρ, Χάρι Μπελαφόντε(με το… μπαστούνι του, που ζήτησε από τους καλλιτέχνες να είναι διαφορετικοί).

Και του χρόνου και… καλά Κούλουμα.