anthimos_kirigma_20150201_01

Απίστευτο κήρυγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για τη Μακεδονία και τον όρκο υπουργών, μπροστά στην υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά! Ως και χάρτη των Σκοπίων ξεδίπλωσε μπροστά της!

 

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς, γι αυτό το κήρυγμα που ξεπέρασε όλα όσα έχει κάνει ο παναγιότατος!

Ξεκίνησε με γενικές παραινέσεις, δείχνοντας ότι θα κρατήσει αποστάσεις: «Θέματα πολιτικά, που μάλιστα βρίσκονται στο στάδιο διαπραγματεύσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δεν είναι εφικτό να τα σχολιάσουμε. Δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όλα βρίσκονται σε εξέλιξη που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα να υπάρχουν ευνοϊκές και δίκαιες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να επιτύχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την ανέχεια», είπε. Διακήρυξε ότι «βεβαίως θέλουμε να ανήκουμε στην ΕΕ και με νόμισμα το ευρώ. Όλοι το λένε. Και οι πολιτικοί μας αυτήν την ώρα, το λένε και το διαχειρίζονται».

Αποστάσεις προσπάθησε να κρατήσει και στο θέμα του θρησκευτικού όρκου. Αν και άρχισε λέγοντας πως «ο όρκος, για την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών και στρατιωτικών λειτουργών, μηδέ των μητροπολιτών εξαιρουμένων, για τους ασκούντες καθήκοντα είναι τελείως διάφορος από τον όρκο των δικαστηρίων», είπε πως ο ίδιος έχει δώσει τέτοιο όρκο τρεις φορές(«στο στρατό, για καθηγητής και ως μητροπολίτης») και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διακρίνουμε τον όρκο που δίδουν οι πολιτικοί και τον δίδουν από την πρώτη εθνική εθνοσυνέλευση, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, μέσα σε αίματα από τον αγώνα για την επανάσταση. Αν δούμε την ερμηνεία του όρκου, που δεν είναι όρκος των δικαστηρίων, αλλά όρκος πολιτικής ευθύνης, νομίζω ότι το πράγμα διαφέρει». Κι έσπευσε να προσθέσει: «Πάντως, του καθενός η θέση και η άποψη είναι δικαίωμά του και ο καθείς, αναλόγως κρίνει».

Έδειξε μεταξωτή σημαία των Σκοπίων!

anthimos_xartis_skopion_20150201_01

Λίγο αργότερα, όμως, ο παναγιότατος έθιξε το “αγαπημένο” του θέμα, της ονομασίας των Σκοπίων. Αφού θύμισε πως «η θέση των Μακεδονομάχων, που με το αίμα τους έβαψαν τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι δίπλα στους ήρωες του ‘21» κι αφού χαρακτήρισε τον Μακεδονικό Αγώνα «συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο 1821 και στο 1912 – 13», κάλεσε νέους να διαβάσουν την ιστορία και στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα παιδιά τη μεγάλη θυσία του Παύλου Μελά και των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.

Κι από εκεί, άρχισαν τα… δύσκολα για την κ. Κόλλια, που ως τότε παρακολουθούσε ήρεμη και καθιστή.

Κατ’ αρχήν ανέφερε για κάποιο «επαίσχυντο τραγούδι των Σκοπιανών, τα τελευταία χρόνια». Μετέφρασε και τους εξής στίχους:

“Έι, Έλληνες δολοφόνοι/αρκετά τα ψέματά σας στον κόσμο./ Δεν σας πειράζει το όνομα, /αλλά σας πειράζει το Αιγαίο. Ο χρόνος σας έχει περάσει, /η συμμαχία σας έχει καταρρεύσει./ Έχετε αποσπάσει από μας την αρχαία Μακεδονία./ Το Αιγαίο μας, αυτό της Μακεδονίας,/ πρέπει να μας το επιστρέψετε./ Το κακό που κάνατε, θα το πληρώσετε”!

Και πρόσθεσε: «Έτσι λένε αυτοί. Κι εγώ, η ταπεινότης μου, απαντώντας σε αυτούς λέμε, “ξυπνήστε Έλληνες, η Μακεδονία είναι Ελλάδα”»!

Σε αυτό το σημείο του κηρύγματός του, ανέσυρε ένα μεταξωτό μαντίλι. Πάνω του, ήταν τυπωμένος ένας χάρτης με τη Μεγάλη Μακεδονία των Σκοπίων. Αποτύπωνε, με μαύρο χρώμα, τα σύνορα που τα Σκόπια ονειρεύονται, από την Καβάλα ως την Ήπειρο. Κι εξήγησε:

«Αυτό είναι κατασκεύασμα του 1952, που το έδιναν στους δικούς τους και πιο εμπίστους ανθρώπους κι επειδή ήταν ευχάριστο να το ΄χεις μεταξωτό, ήταν περιζήτητο»!

kollia_mitropoli_20150201_01

Τέλος, στράφηκε προς την υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, που, πλέον, είχε σηκωθεί από τη θέση της και της είπε: «Χαίρομαι που η κ. υπουργός κατάγεται από τις Σέρρες και επομένως δε χρειάζεται να πούμε τίποτα. Τα αντιλαμβάνεται και τα γνωρίζει. Δε θέλουμε το όνομα Μακεδονία να υπάρχει στο όνομα του κράτους των Σκοπιανών. Δεν πρέπει, δε συμφέρει, για τα παιδιά μας»!

Για να καταλήξει: «Αν μου πούνε, “αύριο θα πεθάνεις αλλά το θέμα θα λυθεί υπέρ της χώρας”, ας φύγω σε μια ώρα. Και τι είμαι εγώ; Τόσο το χω μεσ’ στην ψυχή μου»!

Τέλος, ευχήθηκε «να λυθούν τα προβλήματα που έχουμε με τους εταίρους μας, τους Ευρωπαίους, για να μπορέσουμε να αισθανθούμε μια ανακούφιση».