Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του κλάδου του κρασιού, ο 15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop και Oenos από τις 24-26 Φεβρουαρίου 2015.


Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και τη ΔΕΘ-Helexpo, ενώ για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί παράλληλα και ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης.

Συνολικά, περίπου 600 κρασιά και αποστάγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διεκδικήσουν να διακριθούν στο διαγωνισμό, ο οποίος θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Από τις ετικέτες των οίνων, που θα συμμετάσχουν, οι 470 είναι από την Ελλάδα, οι 36 είναι αποστάγματα και 95 αφορούν σε κρασιά από την Κύπρο, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Βραζιλία και Κίνα.



Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, 20 ξένοι και 15 Έλληνες οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι εξειδικευμένοι σε θέματα οίνου, θα κρίνουν τα διαγωνιζόμενα κρασιά, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Κύριος στόχος των διοργανωτών του διαγωνισμού είναι η παρουσίαση και προβολή της ελληνικής και διεθνούς παραγωγής οίνων και αποσταγμάτων στο καταναλωτικό και το εμπορικό κοινό.

Ο θεσμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό διεξαγωγής διαγωνισμών οίνου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin,O.I.V.), με σχετική άδεια διοργάνωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και κλαδικών φορέων και οργανώσεων.