Τις δράσεις που σχεδιάζει στον τομέα του πολιτισμού για το 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενέκρινε στη διάρκεια της 3ης τακτικής του συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015. 


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2015 διαμορφώνεται ως εξής:

1. “ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ” /ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον” το Φεστιβάλ με τίτλο «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», προσφέροντας τη δυνατότητα σε θεατρικές ομάδες της πόλης να παρουσιάσουν  μία παραγωγή της επιλογής τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί δωρεάν τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο “Άνετον”, στις ομάδες που θα επιλεχθούν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που έχει εκδηλωθεί.

2. “ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΝΕΤΟΝ” / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο “Άνετον” θα φιλοξενήσει τα παιδιά της πόλης, με τη συμμετοχή των ίδιων και των γονιών τους σε μια σειρά εκδηλώσεων, με στόχο έχουν ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, με την επιμέλεια επαγγελματιών του χώρου. 

3. “IN-EDIT” ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ /  ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, που καλύπτει γεωγραφικά δύο ηπείρους. Για φέτος υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η Θεσσαλονίκη εκπρόσωπος της διοργάνωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ συνδυάζει τα δύο κομμάτια της παγκόσμιας πολιτιστικής βιομηχανίας με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό, τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Στη διάρκεια του θα πραγματοποιηθούν προβολές μουσικών ταινιών στο κινηματοθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», μουσικά δρώμενα  και εργαστήρια.

4. “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ” / ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού θα αποτελέσει την αφορμή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν ομάδες και σχολές χορού, με στόχο την προβολή και τη διάδοση διαφετικών ειδών χορού, την προσέγγιση αλλά και την περαιτέρω εξοικείωση του κοινού της Θεσσαλονίκης.

5. “ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ” / ΜΑΪΟΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει και φέτος:
• Να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειες τους ένα τριήμερο δημιουργίας, εκπαίδευσης και  ψυχαγωγίας μέσα από τη μουσική, τις θεατρικές παραστάσεις και τα εικαστικά εργαστήρια, συμβάλλοντας στην παιδευτική διαδικασία των “εν δυνάμει” μελλοντικών πολιτών
• Να ενθαρρύνει την ανθρώπινη επικοινωνία και την ενεργό συμμετοχή των θεατών στα δρώμενα
• Να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες


 
6. “ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ” / ΜΑΪΟΣ
Ποικίλες πολιτιστικές δράσεις θα διοργανωθούν παράλληλα με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και θα περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως έκθεση ξενόγλωσσων βιβλίων, λογοτεχνικές αναγνώσεις, εικαστικές εκθέσεις, δημιουργία υπαίθριων βιβλιοθηκών και προωθητικές δράσεις.

7. “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ” / ΙΟΥΝΙΟΣ
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες, προερχόμενοι από όλο το φάσμα της μουσικής. Η μέρα αυτή μεταβάλλεται ουσιαστικά σε μια πανευρωπαϊκή γιορτή, που συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη μια σειρά από μουσικές συναυλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.

8. “ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ” / ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο συγκεκριμένος κύκλος εκδηλώσεων αποτελεί μια πολιτιστική “συνάντηση” παρελθόντος και παρόντος, έναν αισθητικό συγκερασμό αρχαίων  μνημείων και σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά μουσικών, χορευτικών, κινηματογραφικών και ποικίλων εικαστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε χώρους βαθιάς μνήμης, όπως  αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, νεοκλασικά κτίρια κ.α.
Στόχος είναι να προβληθεί η μακρά πολιτιστική παράδοση και ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα δεσπόζοντα μνημεία της, αλλά και η γόνιμη συνέχεια αυτής της παράδοσης μέσα από τις δημιουργικές προτάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. 



9. “ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ” / ΙΟΥΛΙΟΣ
Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου συμπληρώνουν 32 χρόνια ζωής, συνιστώντας πλέον έναν διαχρονικό θεσμό στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης αξιολογεί και επιλέγει από τις προτάσεις θεατρικών σχημάτων που υποβάλλονται από όλη την Ελλάδα με έναν συνδυασμό κριτηρίων: καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της πρότασης, επιλογή έργου, σκηνική πρωτοτυπία και ποικιλομορφία. Το ρεπερτόριο των παραστάσεων εκτείνεται από το μουσικό θέατρο και τις σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος έως τα έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και παιδικές παραστάσεις.

10. “REWORKS” / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Μουσικό Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια  με ιδιαίτερη επιτυχία στη μουσική σκηνή της πόλης, καθώς αφουγκράζεται τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και το μελλοντικό μουσικό ορίζοντα. Στο Reworks προσκαλούνται για να παρουσιάσουν το έργο τους πρωτοπόροι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής και κουλτούρας, αλλά παράλληλα δίνεται βήμα για να αναδειχτούν και τα ανερχόμενα ταλέντα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ φιλοξενεί εκτός από μουσικές συναυλίες, εργαστήρια με θέμα τη μουσική, ομιλίες, installations και visual arts, μετατρέποντας για λίγες μέρες τη σκηνή της Θεσσαλονίκης σε μουσικό πομπό νεωτερικότητας και καινοτομίας.

11. ΔΗΜΗΤΡΙΑ / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Τα Δημήτρια αποτελούν το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ με την αδιάλειπτη ιστορία τους εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μοχλό προβολής και ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού γενικότερα.
Τα 50α Δημήτρια του 2015 σηματοδοτούν ένα φεστιβάλ - σταθμό, καθώς πρόκειται για  επετειακή διοργάνωση μισού αιώνα πολιτιστικής ζωής. Λόγω της χρονικής συγκυρίας, τα φετινά Δημήτρια μετατρέπονται σε μια ανοιχτή γιορτή της πόλης και των πολιτών της, οι οποίοι τα ανέδειξαν στο μακροβιότερο και κορυφαίο θεσμό της Θεσσαλονίκης. 



12. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ BIENNALE ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει από το 1985 στη Διεθνή Ένωση BIENNALE Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM) η οποία έχει στόχο την καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως ισότιμο μέλος. Η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κάθε διεθνή και πανευρωπαϊκή σύμπραξη καθίσταται σημαντική, τόσο για την “εξαγωγή” της καλλιτεχνικής παραγωγής της πόλης, όσο και για την καθεαυτή συμμετοχή στα διεθνή πολιτιστικά fora.
Η φετινή κεντρική εκδήλωση της BIENNALE θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, όπου και θα εκτεθούν οι δημιουργίες των σημαντικότερων νέων καλλιτεχνών, προερχόμενων από διαφορετικές χώρες και τάσεις της Τέχνης.  



13. “ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ” / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, μία πρωτότυπη προσέγγιση κατά την οποία τα παιδιά ζουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία μέσα στα Μουσεία, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

14. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ - ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Τοποθέτηση γλυπτικής κατασκευής, την οποία δώρισε ο καλλιτέχνης Θεόδωρος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στον περιβάλλοντα χώρου του Δημαρχείου, κατόπιν διενέργειας αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης.