Η επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι ο βασικός στόχος του Eurogroup που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, παρουσία και της Κρ.Λαγκάρντ.
Οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ επιχείρησαν την Πέμπτη, σε μια πολύωρη συνεδρίαση στο Eurogroup Working Group, να συμβιβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία.

-------------------------------

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Πηγές έκαναν λόγο για «ενδείξεις προόδου» όμως προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

------------------------------

«Επιτέλους κάποιος λέει όχι στους χρεοκοπημένους Ελληνες. Σε ευχαριστούμε κύριε Σόιμπλε», γράφει η γερμανική Bild σε σημερινό δημοσίευμά της.

«Η Γερμανία λέει ευχαριστώ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» είναι συγκεκριμένα ο κεντρικός τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας.


-------------------------------

Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντάται το μεσημέρι στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος.

-------------------------------

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες προεργασίες, η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης.

--------------------------------

Ανοικτό αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα απαντήσω. Ο πρώτος που μπορεί να το θέσει είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Δεν τον καλώ να το κάνει. Εκείνος έχει τον πρώτο λόγο» είπε.

-------------------------------

Τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που όφειλε προκειμένου να εξευρεθεί λύση με τους εταίρους και δεν θα δεχθεί συνέχιση του προγράμματος, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συμφωνία, ενώ απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ προανήγγειλε στον πρωθυπουργό την αρνητική στάση που θα έχει ο Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup.

----------------------------------

Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Rai Due. «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο Ρέντσι.

----------------------------------

«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για 3η φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως τονίζεται, υπάρχει επιπλέον ανησυχία μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Για το λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον ζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

----------------------------------

Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Rai Due. «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο Ρέντσι.

---------------------

Ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να κλείσει σε μια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ την επόμενη εβδομάδα άφησε σήμερα Παρασκευή ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

---------------------

Την προειδοποίηση ότι όσο περισσότερος χρόνος σπαταλιέται πριν αρχίσουν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί απεύθυνε ο πρώην επικεφαλής της Citigroup Bill Rhodes μιλώντας στους Fiscal Times.

-----------------------------------

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MedGroup), στην οποία θα συζητηθεί ο συντονισμός των ενεργειών σε θέματα Νότιας και Ανατολικής Γειτονίας. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς

----------------------------------

Ειδοποιητήρια σε πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ξεκινήσει να στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας εκτάσεις που ήταν δασικές, κτίστηκαν νόμιμα, αλλά δεν έχασαν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε - ακόμη και 100 χρόνια πριν - ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας.

--------------------------------


​Ανενεργό παραμένει το περιβόητο σύστημα εισροών - εκροών αφού μόνο τρία στα δέκα πρατήρια πανελλαδικά αποστέλλουν αδιαλείπτως στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για τις αγοραπωλησίες καυσίμων που κάνουν, επιτείνοντας έτσι τον τραγέλαφο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

--------------------------------

Δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το άνοιγμα των εκατό δόσεων σε όλους τους φορολογουμένους ακόμα και αν χρωστούν εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να διατυπώνονται στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ πηγές της τρόικας διατυπώνουν έντονες ενστάσεις. Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ρύθμιση δεν αποσύρεται.