Με μια ματιά οι σημαντικότερες ειδήσεις της τελευταίας ώρας (Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 18.15):

Κάθε παράταση της δανειακής συμφωνίας δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε. Πάντως φρένο στο διαχωρισμό δανειακής σύμβασης και προγράμματος βάζει με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η Κομισιόν. Το μόνο θετικό μήνυμα από το Βερολίνο η δήλωση του Ζ.Γκάμπριελ ότι το αίτημα για παράταση αποτελεί θετικό βήμα δείχνοντας ουσιαστική διάθεση από την πλευρά της Αθήνας για διαπραγμάτευση.


------------------------------------


Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε πριν από λίγο ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα.


-------------------------------------


Από τα χείλη του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη έγινε γνωστό ότι το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης θα υποβληθεί αύριο, Πέμπτη. Εθνικό συμβούλιο διαπραγμάτευσης πρότεινε σε Βενιζέλο και Θεοδωράκη ο Αλέξης Τσίπρας.


-------------------------------------

Οι εξελίξεις στην οικονομία και η πορεία των διαπραγματεύσεων, εξετάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς τόνισε «πως επιμονή στο λάθος, είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» ενώ ήταν κοινή διαπίστωση ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.


---------------------------------------


Δύο αλλαγές στη στάση της κυβέρνησης εντόπισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η στάση της κυβέρνησης άλλαξε στο θέα του χρέους και στο θέμα της αποδοχής της δανειακής σύμβασης. Σε ερώτηση αν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «όχι».

--------------------------------------

«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

-----------------------------------------


Γενναία κίνητρα δίνει η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις. Προβλέπει δυνατότητα για «κούρεμα» στο μισό χρέους που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο έως 31/12/2013, αν εξοφληθεί εφάπαξ, ενώ εάν η πρώτη δόση υπερβαίνει τα 200 ευρώ, κουρεύεται η οφειλή στο ισόποσο της πρώτης δόσης. Προβλέπει μεγάλη μείωση προσαυξήσεων και κατάργηση περιορισμών για ένταξη στη ρύθμιση. Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, τόνισε η Ν.Βαλαβάνη. Όλη η ρύθμιση.


----------------------------------------


Δεν φάνηκε να είναι και τόσο ενθουσιασμένος ο Μανώλης Γλέζος με την απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ο Παυλόπουλος ήταν ο εμπνευστής του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου με το πριμ των 50 εδρών» είπε, αν και όπως τόνισε δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Παυλόπουλος θα διαδραματίσει θετικό ρόλο από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-------------------------------------

Τη βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν κατά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στα Σκόπια με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιδίου την επομένη της επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ.