Δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το άνοιγμα των εκατό δόσεων σε όλους τους φορολογουμένους ακόμα και αν χρωστούν εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να διατυπώνονται στους κόλπους της κυβέρνησης.


Την ίδια στιγμή, πηγές της τρόικας διατυπώνουν έντονες ενστάσεις, όμως αυτό φαίνεται πως περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού τα δυο πιο σημαντικά σημεία αφορούν τα χρέη πάνω από εκατομμύριο (όπως η περίπτωση των χρεών του ΠΑΟΚ) και το τι θα γίνει με αυτούς που, ήδη, πλήρωναν, αφού δεν αποκλείεται να προσφύγουν κατά της συνταγματικότητας της ρύθμισης που προσπαθεί να φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Σύμφωνα με Τα Νέα, αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή και δεν αποσύρεται, αφήνεται όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με όσα αρχικά ανακοινώθηκαν. 

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξουν, προσθέτουν όμως ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή ειδικών προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ζητήματα αναλογικότητας ή συνταγματικότητας τα οποία ενδεχομένως θα ανέκυπταν.

Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο σημεία: η δυνατότητα που δίνεται σε φορολογουμένους να εξοφλούν τις οφειλές τους με καθυστέρηση και καταβάλλοντας εφάπαξ τα μισά από τα χρέη τους, την ώρα που άλλοι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα έχουν δανειστεί μέσω πιστωτικής κάρτας και πληρώνουν τόκο για να είναι εμπρόθεσμοι στην καταβολή των φόρων τους. 

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί δεύτερες σκέψεις αφορά τη δυνατότητα όλων των φορολογουμένων να ενταχθούν στις 100 δόσεις ανεξαρτήτως ύψους οφειλής μετά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ορίου οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ για ένταξη στη ρύθμιση. 

Στον ΠΑΟΚ έχουν πάρει την εφημερίδα και την... ξεκοκαλίζουν, αφού η ΠΑΕ εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία. Μάλιστα, το θέμα είχε απασχολήσει και την κυβέρνηση Σαμαρά, με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη να δίνει μάχη για να αυξηθεί το όριο του 1.000.000 ευρώ και τους τότε συμβούλους του πρωθυπουργού να επιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να γίνει. Φαίνεται πως το θέμα αυτό στοιχειώνει τις ρυθμίσεις κι αναζητείται, εκ νέου, φόρμουλα να ξεπεραστεί, αφού ο Ιβάν Σαββίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα πως μια τέτοια ρύθμιση τον ενδιαφέρει και είναι πρόθυμος να καταβάλει ακόμη κι ολόκληρο το κεφάλαιο, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, από τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.