Σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ξεπεραστούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου που σχετίζονται με την καταβολή 6,85 δισ. ευρώ περίπου το Μάρτιο αποβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι εάν δοθεί χρηματοδότηση στην Αθήνα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την βραχυπρόθεσμη στήριξη, τότε θα υπονομευθούν οι αιρετοί πολιτικοί.


Την προειδοποίηση πως οι πολιτικές μείωσης του χρέους σε συνδυασμό με τη μαζική λιτότητα παραπέμπουν σε ένα «φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία» απηύθυνε χθες Τετάρτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.


Βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, σε σύγκριση με το e-mail Χαρδούβελη, παρουσιάζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου «που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε "αντιμνημονιακή παρένθεση" της κυβέρνησης».


Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, έχει χάσει την ισχύ της. «Αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής» έλεγε την Τετάρτη στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή. «Και σε αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές».


Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε σε μια ενδεικτική ψηφοφορία, διά ανατάσεως της χειρός, τη συμφωνία στο Eurogroup. Από νωρίς οι επιφυλάξεις και ανησυχίες βουλευτών κλιμακώνονταν για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συμφωνίας. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε να το πει, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοικτά.


 

Μπλέξανε τις… γραμμές τους το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς το ζήτημα της κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε πίνακες με διαθέσιμους υπαλλήλους, ενώ το υπουργείο ανακοίνωση το «πάγωμά» τους.