Μαραθώνια αποδεικνύεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.


Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το λόγο ζήτησε σχεδόν το σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος προκειμένου να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας στο Eurogroup αλλά και το πώς πρέπει η κυβέρνηση να πορευτεί στο εξής.


Αδυναμία να τα καταφέρει η χώρα μας χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο, να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της εξέφρασε σήμερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.


Σημαντικά κάτω του στόχου διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία. Υποχώρησε στα 443 εκατ. ευρώ, εναντι 835 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για 1,36 δισ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και την υστέρηση κατά 1 δισ. ευρώ στα έσοδα, με τα φορολογικά έσοδα να υστερούν κατά 23,8% έναντι του στόχου και την κυβέρνηση να έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.


Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» τονίζει ο Γ.Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές ότι νέος Γολγοθάς ξεκινά για την κυβέρνηση αφού -εκτός των άλλων- πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισ,, εκτιμά ο Βαρουφάκης, δεν εκταμιεύται ούτε ένα ευρώ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διαμηνύουν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε.


Μετά τη συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Ως «σημείο αφετηρίας» για διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας η Α.Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εξέλιξη και επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις. «Τις τελευταίες ημέρες κατορθώσαμε να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ικανοί για συμβιβασμούς, κάτι το οποίο δεν είναι ασήμαντο, αλλά απέχει πολύ από το να είναι το παν» τόνισε.


Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.


Η «συντηρητική» Ευρώπη δεν έχει «κανένα λόγο» να αφήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να επιτύχει» εκτιμά ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κομμουνιστική εφημερίδα L' Humanité, η οποία έχει τίτλο «Μία τεράστια ελπίδα για αλλαγή». Ο Αλέξης Τσίπρας, λέει ο Κώστας Γαβράς, «δεν θα καταφέρει ίσως τα πάντα, αλλά το σημαντικό είναι να κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει».


Την παροχή μπόνους με τη μορφή έκπτωσης φόρου στους συνεπείς πολίτες που ανταποκρίνονται ανελλιπώς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν.Βαλαβάνη.


Συνάντηση με τον μεγαλοεπενδυτή Γουίλμπουρ Ρος είχε σήμερα, Τετάρτη, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης. O Ρος συμμετείχε στην ομάδα υπό την καναδική Fairfax του Πρεμ Γουάτσα που τοποθέτησαν 1,3 δισ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank την Άνοιξη.


Την ανάγκη να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΣΕΒ. Η λίστα που στάλθηκε στους εταίρους στην ΕΕ, προσθέτει, εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα στις Σκουριές, διευκρινίζει ο Γ.Τσιρώνης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον έφεραν να διαβεβαιώνει ότι η εξόρυξη θα συνεχιστεί. Ως εκ τούτου «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν» προσθέτει.


Διατήρηση της φοροεπιδρομής και μετάθεση της υλοποίησης ακόμη και των μέτρων για την ακραία φτώχεια -τα οποία ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει «ψίχουλα»- για το άγνωστο μέλλον, διαβάζει το ΚΚΕ στις δηλώσεις του υπουργου Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη σχετικά με τη φορολογία.


Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.


Συνεδριάζει εκτάκτως στις 8 το βράδυ της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητήσει τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Η Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήταν η τρίτη μάρτυρας που κατέθεσε την Τετάρτη στο Ειδικό Δικαστήριο.   Η μάρτυρας, η οποία ήταν αποσπασμένη από το Συνήγορο του Πολίτη στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα από τη στιγμή που έφτασε στο ΥΠΟΙΚ ο εμπιστευτικός φάκελος από την πρεσβεία στο Παρίσι.


Διαχωρίζονται από φέτος τα Πρότυπα από τα Πειραματικά σχολεία και στα μεν πρώτα θα γίνει κλήρωση για την εισαγωγή στα προγράμματά τους, ενώ στα δεύτερα θα γίνει διαβούλευση για το αν θα συνεχισθούν οι εξετάσεις εισαγωγής. Eπιστρέφουν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί που είχαν μπει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.


Μια συγκινητική έκπληξη επεφύλαξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Βλαδιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου. Το προσωπικό δώρο του Ρώσου Προέδρου στον Κύπριο ομόλογο του ήταν η πρωτότυπη δαχτυλογραφημένη διακήρυξη του Γεώργιου Γρίβα Διγενή με την οποία κήρυσσε τη λήξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1959.



Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο (+9,81%), καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 923,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,59%.