Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τρίτη τροποποίηση (Third Amendment Agreement) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της
Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος, προκείμενου να είναι νόμος του κράτους πριν τις 28 Φεβρουαρίου.


Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ, επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση. Οργανώνει, επίσης, ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή ενάντια στη συμφωνία με τους εταίρους. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία «επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική» και μιλά για «δήθεν διαπραγμάτευση» που είναι «διαφημιστική απάτη».


Συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο, προγραμματίζει για αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ενάντια στην κυβερνητική συμφωνία για την επέκταση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων».


Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για θέματα οικονομίας.


Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να ενημερώσουν, μεταξύ άλλων, σήμερα τους ευρωβουλευτές ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Rheinische Post, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ.


Στην διευκρίνιση πως οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.


Στην αποσαφήνιση πως η παράταση για τέσσερις μήνες της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και πως παραμένουν μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο SWR2.


Μόλις ένας στους πέντε Γερμανούς ή το 21% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παράτασης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild.


Με συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη επανακυκλοφορεί σήμερα η σατυρική «Charlie Hebdo». Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως εάν κόμματα φιλοευρωπαϊκά και δημοκρατικά σαν το ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθούν στην ασφυξία, τα μοναδικά άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όλοι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος.


Ερώτηση για το πότε και με ποια διαδικασία θα επικυρώσει η κυβέρνηση την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») κατά τέσσερις μήνες κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.


Την εκτίμηση ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με το Eurogroup η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις πολυάριθμες «μεγαλόστομες» εξαγγελίες των τελευταίων ετών, της προεκλογικής περιόδου και των πρώτων μετεκλογικών ημερών και κάνει «στροφή» περίπου 180 μοιρών διατυπώνει ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφασης του Eurogroup.


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιδιώξουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο. Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.


Απτά αποτελέσματα παράγει η συνεργασία του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και  των οικονομικών εισαγγελέων. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις και ύστερα από σχετικά ενημερωτικά σημειώματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει μέχρι σήμερα εκδώσει 17 διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων φυσικών προσώπων.


Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ότι το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης εξέδωσε νέους αλφαβητικούς πίνακες διάθεσης και νέους πίνακες υπαλλήλων που διατίθενται σε περισσότερες από μία θέσεις.


Εφικτό θεωρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον στόχο για 25 εκατομμύρια διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2015 και απευθύνει έκκληση για διασφάλιση σταθερού φορολογικού πλαισίου και μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα.


Εν όψει της λήξης της θητείας του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Παπαδάκη στις 2 Μαρτίου 2015, το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό του κ. Θεόδωρου M. Μητράκου στην ανωτέρω θέση.


Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος τον ρώτησε τη γενική του θέση επί των κατηγοριών.