Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, λόγω της επεισοδιακής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη. Η συνεδρίαση της ΚΟ, που θα έχει αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και το e-mail Βαρουφάκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις φωνές κριτικής που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.

----------------------

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν καταθέτει εντός της εβδομάδας η ΚΟ του ΚΚΕ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση. Οργανώνει, επίσης ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. ΤΟ ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική» και μιλά για «δήθεν διαπραγμάτευση» που είναι «διαφημιστική απάτη».

---------------------

Στην προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και στις οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία (100 δόσεις) αφορούν τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, μετά την έγκριση των ελληνικών προτάσεων από το Eurogroup, με την οποία εγκρίθηκε η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

---------------------

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

-----------------------

«Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες» παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας δεν έχει συζητηθεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα» και πως ακολουθεί «τετράμηνο καθημερινής διαπραγμάτευσης».

-----------------------

Κέρδος για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το γεγονός ότι η λίστα που εγκρίθηκε από το Eurogroup δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έτσι -όπως ανέφερε- υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις.

----------------------

Στο καφενείο της Βουλής βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και το περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική πλευρά.

----------------------

Ικανοποιημένος από τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα εμφανίζεται ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς «ο συμβιβασμός απέτρεψε μια άμεση κρίση». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα, λέει ότι «δεν ήταν εύκολο να φθάσουμε έως εδώ» και προσθέτει πως «η Ελλάδα αντιμετώπισε το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης με εποικοδομητικό πνεύμα». Ο ίδιος σημειώνει ότι «στόχος μας είναι να βρει η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης». Τι λέει για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

-----------------------

Καμία διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο δεν έδειξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου στο ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ, προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ.

-----------------------

Στην αποσαφήνιση πως ο ρωσικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει κονδύλια για τη χορήγηση στήριξης προς την Ελλάδα προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στορτσάκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο Στορτσάκ δήλωσε χθες Τρίτη πως η Ρωσία αποκλείει αυτήν τη χρονική στιγμή το ενδεχόμενο χορήγησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή, αποκλείω οποιαδήποτε βοήθεια, διότι τέτοιοι πόροι δεν προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού», δήλωσε.

--------------------

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές οι οποίες εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της χώρας και τους διεθνείς πιστωτές της, διαβεβαίωσε χθες ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Eurogroup Working Group, στο αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

--------------------

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο. Ο κ. Θεοδωράκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Μάρτιν Σουλτς και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

---------------------

Στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου κάθεται από σήμερα, Τετάρτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα, της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, τα οποία αρνείται. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη δίκη, μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.

---------------------

Την πρότασή του για διακοπή όλων των πρωταθλημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναμένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τετάρτη (ώρα 11:00).

---------------------

Τα υψηλότερά της ποσοστά καταγράφει στη Βρετανία η επιθυμία παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της τετραετίας που γίνονται τέτοιες δημοσκοπήσεις, παράλληλα με κάμψη στην απήχηση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP. Εάν γινόταν δημοψήφισμα, το 45% θα ψήφιζε παραμονή στην ΕΕ έναντι ενός 35% που θα ψήφιζε αποχώρηση. Το «ναι» βρισκόταν το 2012 μόλις στο 28%.