Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία της ευρωζώνης επί του ελληνικού αιτήματος θα καταβληθεί στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ Λαγκάρντ - Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη - Σόιμπλε.


Η συνάντηση, κατά πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη του Εurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, στις 17:30 αντί για τις 16:00.

------------------

«Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε άσπρο καπνό» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στην τετραμερή συνάντηση με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

-------------------

Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

--------------------

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον «αν όλοι εμφανιστούν λογικοί» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. Για τις δηλώσεις Έτιγνκερ σχετικά με το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σχοινάς είπε ότι ο κ. Έτινγκερ εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

---------------------

Το «εκρηκτικό» κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας που έληξε με το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αποκαλύπτει η Liberation. «Είσαι ψεύτης» φέρεται να φώναξε οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την απόσυρση του κειμένου Μοσκοβισί κατόπιν γερμανικών πιέσεων. «Ήταν απίστευτο. Πραγματικά πιστέψαμε ότι θα έρθουν στα χέρια» δήλωσε στην εφημερίδα ένας εκ των παριστάμενων υπουργών Οικονομικών.

-----------------------

Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ήταν το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup επί του ελληνικού αιτήματος.

-------------------------

Δεν τίθεται θέμα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς τα κοινοβούλια τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της οικονομικής βοήθειας.

-------------------------

Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα έκπληξη για την απότομη αρνητική αντίδραση του Β.Σόιμπλε στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Β.Φάιμαν.


-----------------------------

Εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ φέρεται να προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Spiegel. Σύμφωνα με το Reuters το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως αξιωματούχοι της ΕΚΤ καταρτίζουν εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τον περιορισμό πιθανής διάχυσης της κρίσης (contigency plans) τα οποία εστιάζουν στο πώς θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παραμείνει άθικτη η υπόλοιπη ευρωζώνη.

-----------------------------

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο διήμερο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές συνδέουν την αυξημένη εκροή με το τριήμερο που ακολουθεί.


------------------------------

Αν και η πλειονότητα των εφήβων στην Ελλάδα ζουν και με τους δύο βιολογικούς γονείς τους, ωστόσο έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε μονογεϊκή οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ. Επίσης, οι έφηβοι βιώνουν έντονα την οικονομική κρίση αφού περισσότερα παιδιά αναφέρουν ότι έχουν άνεργο γονιό και ότι αυξήθηκαν οι καβγάδες και οι εντάσεις στην οικογένεια.

------------------------------

Διέψευσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τις «φήμες» -όπως είπε- ότι σκοπεύει να καταργήσει τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Ο κ. Μπαλτάς έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.), οι αρμοδιότητες της οποίας θα ασκούνται στο εξής από «υπερκείμενη αρχή».

--------------------------------

Μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 εξετάζει να δώσει το ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.


-----------------------------------

Την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών επισκέφθηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στις 13 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η ορκομωσία του κ. Παυλόπουλου.

--------------------------------

«Χέρι» στο κλειδί κρυπτογράφησης που ξεκλειδώνει όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, στις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων, φαίνεται πως έβαζε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και η ομόλογή της στη Βρετανία GCHQ.