Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντάται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος.

---------------

 

Τηλεφωνική επικοινωνία 50 λεπτών είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με επίκεντρο την αντίδραση του Βερολίνου στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Αργότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

------------------

 

Με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα. Εν τω μεταξύ, από τη Ρώμη έγινε γνωστό ότι ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Παντοάν θα δώσει το «παρών» στο Eurogroup.

 

------------------

 

Γερμανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης ως «Δούρειο Ίππο» που αφήνει «τεράστια περιθώρια ερμηνείας» και δεν δίνει καμία ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους σχετικά με τα τρέχοντα δάνειά της. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Bloomberg γερμανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε μία συμφωνία καθώς ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις εν όψει του Eurogroup.

 

------------------

 

Το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης με τις απαιτήσεις τους να εφαρμόσει κι άλλη λιτότητα», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος «Αριστερό Μπλοκ» της Πορτογαλίας.

 

----------------------

 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο απέκλεισε κάθε επιπρόσθετη βοήθεια της χώρας του προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα δεχτεί με «ηρεμία» μια ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι θα του ήταν «αδύνατον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι η φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να επιδοτεί την Ελλάδα».

 

-----------------------

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για πράξεις αναχρηματοδότησης εάν η κυβέρνηση πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν.

 

-----------------------

 

Σε άλλη γραμμή από αυτή του Σόιμπλε κινείται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι». Έντονη και η αντίδραση των Πρασίνων που χαρακτηρίζουν «αυθάδη» την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τον Σόιμπλε.

 

-----------------------

 

Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στον  Πειραιά, έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός. Στον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ενίσχυσή τους. Κλείνοντας, είπε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει αγώνα για την εδραίωση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

 

-------------------------

 

Τις καταθέσεις του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και της συζύγου του για την υπόθεση της απαγωγής του πρώτου, άκουσαν την Πέμπτη οι δικαστές του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό οι 18 κατηγορούμενοι ως μέλη του λεγόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος».

 

---------------------------

 

Προθεσμία να απολογηθούν στις 7 Μαρτίου ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας, τρεις νεαροί κατηγορούμενοι ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού.

 

------------------------

H πρώην υπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου ψηφίστηκε ως η πιο σέξι πολιτικός στον κόσμο, από τους χρήστες του διαδικτύου που ψήφισαν στο Ranker.com. Στην δεκάδα υπάρχει μία ακόμα ελληνίδα: η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

 

-------------------------

 

Η υψηλή μεταβλητότητα και οι μεγάλες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η αποστολή του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 856,50 μονάδες με άνοδο 1,06%.