Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε στον πρόεδρο του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, «αδειάζοντας» τρόπον τινά το Βερολίνο που έσπευσε διά του εκπροσώπου του να απορρίψει το ελληνικό αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν οδηγεί ουσιαστική λύση.

---------------------------

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης θα εξεταστεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Eurogroup. Εναπόκειται τώρα στoυς εταίρους να αξιολογήσουν το αίτημα. Θετικό καταρχήν το κλίμα. Η συγκρατημένη αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συγκληθεί το Εurogroup. Αυτό σημαίνει ότι στην επιστολή πληρούνται οι γενικές αρχές που είχαν θέσει οι εταίροι.

---------------------------

Απορρίπτει ως ανεπαρκή το Βερολίνο την ελληνική πρόταση για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τέθηκαν από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η πρόταση δεν οδηγεί σε ουσιαστική λύση. Κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης-γέφυρα χωρίς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος» αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.

---------------------------

Η άρνηση της ΕΕ να συμφωνήσει με την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και, εάν το αδιέξοδο καταλήξει σε καταστροφή, θα ευθύνονται περισσότερο η Γερμανία και οι υποστηρικτές της, παρά η Ελλάδα, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο γνώμης, το οποίο κάνει λόγο για «βλακώδη αυστηρότητα» του Βερολίνου.

---------------------------

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας. Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στη απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες και να αυξήσει το όριο του ποσού, αλλά και στην πορεία των καταθέσεων.

---------------------------

Να δώσει στη δημοσιότητα το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε στις Βρυξέλλες ζητεί από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

---------------------------

Καμία συζήτηση, αξιολόγηση ή έκθεση από οικονομικό θεσμό για τη διαδικασία και τις επιπτώσεις του ελληνικού PSI, δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με απάντησή που απέστειλε το Συμβούλιο της ΕΕ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

---------------------------

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα Πέμπτη στην διάψευση δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτιμούσε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για τη συγκράτηση της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

---------------------------

Την ανησυχία τους, ότι οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup δημιουργούν κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας, κάτι που θα οδηγούσε σε σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους ευρωπαίους, εκφράζουν με κείμενό τους 18 επιφανείς οικονομολόγοι. Προειδοποιούν ότι «Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης».

---------------------------

Μείωση 8,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του ∆εκεµβρίου 2013, έναντι µείωσης 10,5% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.

---------------------------

Παραιτούνται σήμερα, Πέμπτη, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από νέα συνάντηση «ναυάγιο» του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα είπε ότι  «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό».

----------------------------

Ως σημαντικό βήμα για την (βιολογική) επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται η απόδοση τουρκικής ιθαγένειας σε ιεράρχες που προΐστανται σε μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου εντός και εκτός Τουρκίας.