Σε μάλλον θετικό κλίμα συνεχίζονται την Πέμπτη οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις επί του κειμένου με το οποίο η Αθήνα θα καταθέσει αίτημα παράτασης της «συμφωνίας».
Εάν όλα πάνε καλά, το EuroWorking Group θα κάνει σήμερα την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα δοθεί η έγκριση.


---------------------------

To Βήμα: Ο Αντώνης Σαμαράς δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα κάνει τη δική του κίνηση, κι αυτή θα είναι μια επίσκεψη στον Κάρολο Παπούλια με αίτημα να συγκληθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξεταστεί η σχέση της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

-------------------------

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους. «Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν» ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.

---------------------------------------------

«Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο κ. Τσίπρας τονίζει «το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό» και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας.

----------------------------------------------

Μια «έκρηξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και η ηχηρή απουσία του από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, τάραξαν τα γαλάζια ύδατα για την κομματική στήριξη στη μετάβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Η διαφοροποίηση του πρώην υπουργού αιφνιδίασε τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με προβεβλημένα στελέχη της πτέρυγας των καραμανλικών.

------------------------------------------

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την λύση της κρίσης λέγοντας: «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε. Eπιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

-------------------------------------------

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθούν κοινά σημεία με τους δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επανέλαβε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.

-------------------------------------------

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ'΄Εστέν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη μέσω μίας «φιλικής εξόδου» (friendly exit), διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί». Ζητά να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία αυτό το σενάριο προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας, και τονίζει ότι είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην ΕΕ» υπογραμμίζει.

-------------------------

Σχέδιο-σκούπα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και η κατάθεσή του στη Βουλή θεωρείται θέμα ωρών. Το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο Γιώργος Σταθάκης και το επιτελείο του διευρύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφάλειας απέναντι στους κακοπληρωτές.

-------------------------------------------------

Η κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολλά πράγματα, όπως την επιθυμία πλέον των νέων να ανοίξουν δική τους επιχείρηση παρά να βρουν μια θέση στο Δημόσιο, ενώ το 90% είναι έτοιμο να μετακομίσει σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό, για εξεύρεση εργασίας. Σχεδόν οι μισοί νέοι Ελληνες σε πανελλαδικό επίπεδο (48,3%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν στο μέλλον να είναι αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες ή να έχουν δική τους επιχείρηση).

--------------------------------------------------

Εντονη κριτική κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για παραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας αλλά και κατά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών για μονοπωλιακές πρακτικές ασκεί ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair κ. Ντέιβ Ο' Μπράιεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα».

---------------------------------------------------

Το σχεδιασμό του για την εθνική άμυνα της χώρας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, μία από τις προτεραιότητές του είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επάνδρωση των μονάδων στα ανατολικά της χώρας, δηλαδή στον Έβρο και στα νησιά, όπου -όπως είπε- το ποσοστό επάνδρωσης είναι σήμερα επικίνδυνα χαμηλό, ενώ στόχος είναι ανεβεί σταδιακά στο 80%.