«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης»...


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, με αυτά τα συνθήματα, έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Πρόκειται για μια λαοθάλασσα, ένα «τσουνάμι της Δημοκρατίας» που παρέσυρε και διέλυσε κάθε φόβο για οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.



Πρόκειται για μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δεν φοβούνται», όπως φώναζε το πλήθος, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχοθ, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρετανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδησαν στο μέσον της πομπής.

Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις στις πόλεις της γαλλικής επαρχίας ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.



Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία.

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό».