Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ     

Για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησης των δύο ανδρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διαβούλευσης για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση.

«Η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή των κατεχόντων - κάτι το οποίο έχει ζητήσει μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο Σουλτς.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, κατά την οποία – όπως είπε – υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά κάποια άλλα απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαπίστωση ότι  η νέα ελληνική  κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει μόνη της, ούτε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων.

«Ήρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον. Αυτή την επιλογή μου βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε κι εσείς κ. Τσίπρα. Είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και πλήρωσαν οι πολλοί. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτόν τον τομέα ως ευρωκοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα που έδωσε πολλά στην ιστορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των αιώνων αλλά αυτό δεν αρκεί. Άλλωστε η Ελλάδα χάρισε τη νίκη και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Πολλοί άνδρες και γυναίκες θυσίασαν την ζωή τους. Η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργού».