Του Κώστα Μπούρη *

Ο ένας έκανε κόμμα για να απολογηθεί! Ο άλλος μάζεψε της συνιστώσες για να μας σώσει! Και εμείς οι Έλληνες στις συζητήσεις μας κατηγορούμε τους πάντες για την κατάντια μας! 

Φταίνε οι δημοσιογράφοι, φταίει η Μέρκελ, φταίει η …κακή μας μοίρα… Άλλοι το προχώρησαν περισσότερο… «Να φύγουν» φωνάζουν και όταν τους ρωτάς ποιοι να φύγουν, απαντούν με ένα ξερό: «Όλοι»!!! 

Κατηγορούμε τους πάντες εκτός από τους εαυτούς μας που πάμε και ρίχνουμε το ….ψηφαλάκι μας στη κάλπη. Με δυο λόγια, η εικόνα της χώρας θυμίζει …ότι νάναι!!! Και μας πήρανε χαμπάρι και στην Ευρώπη και χάσαμε και άλλα έξι δισ. 

Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να είμαστε πολίτες! Κάποτε στα σχολεία υπήρχε το μάθημα της «Αγωγής του πολίτη» που η αφεντιά μου τουλάχιστον το πρόλαβε. Εκεί ως παιδιά διδασκόμασταν τη δημοκρατία. Τον σεβασμό στην γνώμη της πλειοψηφίας αλλά και την ευθύνη του πολίτη που με την καθημερινή συμπεριφορά του απέναντι στα κοινά και την ευθύνη της ψήφου του, καθορίζει τις τύχες της χώρας. Αυτό το μάθημα καταργήθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου!

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δείχνουμε πόσο ανώριμοι είμαστε ως πολίτες και πόσο ανώριμα έχουμε καθορίσει τη τύχη της χώρας μας. Εμείς που λίγο έλειψε να εκλέξουμε τον Τσοχατζόπουλο πρωθυπουργό. Εμείς που ψηφίσαμε το «Λεφτά υπάρχουν» και εμείς μετά την καταστροφή ψηφίσαμε με βάση το ατομικό συμφέρον και όχι το εθνικό με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

Βέβαια εμείς δεν φταίμε, φταίνε οι δημοσιογράφοι, η Μέρκελ, ο τάδε ή ο δείνα… ίσως και να φταίει και ο Εωσφόρος, οι Εβραίοι και δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος, μαζί με την «κακή μοίρα» της χώρα μας! Αλλά μόνο ΕΜΕΙΣ ως άτομα, ως πολίτες, δεν φταίμε…

Όταν ακούς όλες αυτές τις απόψεις που ξεστομίζονται αψήφιστα από πολλούς συμπολίτες μας, αναρωτιέσαι αν κανένας από όλους αυτούς τους «καταραμένους» βρισκόταν μέσα στο παραβάν την ώρα της ψήφου! Αν ο δημοσιογράφος, η Μέρκελ, ο τάδε ή ο δείνα, ο Εωσφόρος ή κανένας Εβραίος μαζί με κάποιον από τους 12 Θεούς του Ολύμπου ήταν μέσα στο παραβάν και μας έλεγε ποιόν να ψηφίσουμε!!! 

Ω! Τι γελοία ακούγονται όλα αυτά;

Αλήθεια η ατομική ευθύνη που πήγε; Την κρατάμε όλοι μέσα μας, σφηνωμένη στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ξεστομίζουμε φτηνές δικαιολογίες για να δικαιολογηθούμε, επειδή εμείς οι ίδιοι φτάσαμε το κράτος μας σε αυτή την κατάντια!

Στο μάθημα της «Αγωγής του πολίτη» που κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως παιδιά μαθαίναμε με τι κριτήρια να επιλέγουμε ποιόν πολιτικό και ποιο κόμμα θα ψηφίζαμε. Κριτήρια με πρώτο γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον!

Καλές οι αερολόγιες και οι εύκολες υποσχέσεις των πολιτικών που μας γεμίζουν τα μυαλά με μεγάλα λόγια. Λόγια να τα ακούμε ίσως για να περνάει η ώρα… Λόγια που κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να απορρίπτουμε αν δεν τα τεκμηριώνουν όσοι τα ξεστομίζουν.

Και θα δώσω ένα παράδειγμα. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη στην εφαρμογή των μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν αν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Λάθη απάνθρωπα που εξόργισαν τους περισσότερους. Τώρα ο Σαμαράς έρχεται να παραδεχτεί ότι έκανε λάθη, αλλά πετύχαμε τον σκοπό μας και πλέον θα ηρεμήσουμε. Μας λέει ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο, μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης του και άλλα τόσα ταλαιπωρίας, πριν από αυτόν! Μας λέει ότι τελειώσαμε και σταδιακά θα ησυχάσουμε.

Από την άλλη, ο Τσίπρας, «φέρνει την ελπίδα», όπως λένε και τα διαφημιστικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αν ακούσετε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των στελεχών του και το ιδίου, αναφέρουν συγκαλυμμένα ότι θα παιδευτούμε λίγο ακόμα για να πετύχουμε…

Και ως αδαής ρωτάω: Φάγαμε τα ζόρια με τον έναν, τον Σαμαρά, που μας υπόσχεται τελειώσαμε. Ακούμε τον άλλον τον Τσίπρα που μας τάζει «ελπίδα» αλλά μας λέει …ψιθυριστά ότι θα ταλαιπωρηθούμε λίγο ακόμα.

Αλήθεια δε νομίζετε ότι αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε;


* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος