Το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015, το Goethe-Institut Thessaloniki και το ArtBOX.gr, μαζί με 7 συνεργαζόμενους φορείς απ’ όλη την Ευρώπη, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό το πρόγραμμα ARTECITYA (2015-2018). 

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν 8 πολιτιστικοί φορείς από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα). 

Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, το Artecitya θα διαρκέσει ως το 2018 με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, δημιουργών και κοινού στο σχεδιασμό των πόλεων, με προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της έννοιας της αστικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνιολογικές συνθήκες καθώς και τις ανάγκες των πολιτών. 
 
Το Artecitya πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μάλιστα ένα από τα 21 προγράμματα μεγάλης κλίμακας που επιλέχθηκαν.
 
Στην Ελλάδα, το ARTECITYA διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ArtBOX.gr. Για την υλοποίηση των στόχων του, οι δύο φορείς δημιουργούν το ARTECITYA AGENCY, έναν μηχανισμό που φιλοδοξεί να γίνει μοχλός καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιχειρηματικής επινοητικότητας και καινοτομίας, αλλά και βήμα των δημιουργικών κατοίκων της πόλης. 

Το ARTECITYA AGENCY απευθύνεται σε καλλιτέχνες, designers, αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, σχεδιάζοντας σε επίπεδο περιεχομένου και προωθώντας σε επίπεδο χρηματοδότησης και υλοποίησης, καλλιτεχνικά έργα και δράσεις που αποσκοπούν να αναπτύξουν και να εδραιώσουν την καθημερινή μας σχέση με την δημιουργική δραστηριότητα, ωθώντας μας τελικά να επαναδιαπραγματευθούμε την καθημερινή μας σχέση με την πόλη. Απώτερος σκοπός είναι να εξελιχθούν οι δράσεις αυτές σε παράγοντες ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε καινοτόμο κέντρο πολιτιστικής ανανέωσης διεθνώς. 
 
Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του ARTECITYA και του AGENCY πραγματοποιείται το Σάββατο, 31.01.2015 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος, των συνεργατών του ARTECITYA, συγκεκριμένων προτάσεων-έργων τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι χαρακτηριστικά του πνεύματος του ARTECITYA, θεσμικών προσώπων και φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης που συνεργάζονται με το ARTECITYA και συγκεκριμένων θεωρητικών τοποθετήσεων.
 
Παράσταση Σουηδών καλλιτεχνών στο Γκέτε

Το προηγούμενο βράδυ, Παρασκευή 30.01.2015 στις 22.00, θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut Thessaloniki η performance των Σουηδών καλλιτεχνών Bigert & Bergström, Explosion of Speech. 

Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, η performance θα υλοποιηθεί αργότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, με τελικό αποτέλεσμα ένα σύντομο φιλμ. 

Όπως σχολιάζουν οι καλλιτέχνες, το έργο είναι ένας «ύμνος στην ελευθερία του λόγου και στην δύναμη της ποίησης. Ακολουθεί ένα κοινό νήμα σε όλη την Ευρώπη - ένα φιτίλι που φλέγεται αφήνοντας πίσω του τα ίχνη ενός συλλογικού ποιήματος. Το συλλογικό αυτό ποίημα -που θα προκύψει σε συνεργασία με ποιητές από τις πόλεις όπου το project πραγματοποιείται- αγγίζει ζητήματα όπως η οικονομική ανισότητα, η ανεργία, η ξενοφοβία, ενώ συγχρόνως αποτελεί και μια λαμπερή σπίθα ελπίδας για το μέλλον.» 

Τον πρώτο στίχο του ποιήματος θα συνεισφέρει ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Αλέξανδρος Αιμονιώτης.

Το πρόγραμμα
Παρασκευή, 30.01.2015, ώρα 22.00
Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66)
Performance Explosion of Speech

Σάββατο, 31.01.2015, ώρα 10.00
Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66)
Πρώτη δημόσια παρουσίαση του Artecitya
 
ARTECITYA
Οι συνεργάτες: Apollonia (Γαλλία), ARTos Foundation (Κύπρος), Bellastock (Γαλλία), CIANT (Τσεχία), Goethe-Institut Thessaloniki (Ελλάδα), KUNSTrePUBLIK (Γερμανία), Laznia (Πολωνία), MoTA (Σλοβενία)

ARTECITYA GR
Παραγωγή, διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki
Γενικός διευθυντής του προγράμματος: Peter Panes (διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX)
Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Goethe-Institut Thessaloniki)
Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήρης Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής) (ArtBOX)
Concept: Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX
Επιμέλεια του προγράμματος residency: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)