Την ανάγκη να ξεπεραστούν οι συνθήκες αβεβαιότητας που δημιούργησε η προκήρυξη των εκλογών και τη σημασία της άμεσης επιστροφής στην αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες του 2014 επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.


«Η αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Το στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει η νέα κυβέρνηση θα είναι η επίτευξη σταθερότητας και ανάπτυξης θέτοντας, όμως ουσιαστικά, αυτή τη φορά, και όχι μόνο στο επίπεδο των καλών προθέσεων, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση γινόμαστε αποδέκτες ανούσιων αντιπαραθέσεων και συχνά ακραίων ρητορικών. Παράλληλα ακούμε μία υποσχεσεολογία που θα πρέπει να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα με πράξεις και να μην εξαργυρωθεί στο παζάρεμα των ψήφων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης μέσα στη ζώνη του ευρώ. «Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους στην παραγωγική διαδικασία» συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι χάνουμε το τρένο της ανάπτυξης. Η οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που δέχτηκε ανελέητες πιέσεις, δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες. Η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να στηριχθεί σε πειραματισμούς και αόριστες υποσχέσεις. Ζητούμε στρατηγικό σχέδιο, καθαρά λόγια, πρόοδο και όχι οπισθοδρόμηση» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ, μεταξύ άλλων, ζητά:

- Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, με αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σχετικά τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, και ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.

- Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθημερινά χάνουν τον αγώνα της επιβίωσης, καθώς παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

- Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Ουσιαστικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που θα έχει απτά αποτελέσματα.

- Αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ.

- Διαμόρφωση συγκεκριμένου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες.

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής με αποφασιστικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, με περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων.

«Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μπορεί να στηριχθεί, αποκλειστικά στη βάση μιας υγιούς και παραγωγικής οικονομίας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.