Οι πρώτες δηλώσεις υπουργών φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άνω κάτω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στα δύο κόμματα μετά τις εκλογές. Όπως υποστηρίζει, στη Νέα Δημοκρατία είναι πολλά τα στελέχη που βάλλουν ευθέως κατά της στρατηγικής η οποία ακολουθήθηκε ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος πιέζεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σεισμός για τις συντάξεις"

Η εφημερίδα γράφει "φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Μαρτίου".

ΕΘΝΟΣ: "Πρώτος γύρος με ευχές και συστάσεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πρώτη, αναγνωριστική επαφή με τους θεσμικούς της εταίρους είχε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Η δίωρη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς κρίνεται ως αμοιβαία εποικοδομητική, καθώς καταγράφηκαν με ειλικρίνεια τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στρατηγός Αϋφαντης: «Τσίπρας made in Soros!»"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Στρατηγός Γεώργιος Αϋφαντής καταγγέλλει πως «ο Τζορτζ Σόρος και ο Ρότσιλντ προώθησαν τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό της Ελλάδος»!!! Την ίδια ώρα με μια θεαματική κωλοτούμπα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τα «βρήκε» με τους ευρωπαίους εταίρους μας για τη Ρωσία, παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες που έκανε για να μας πείσει πως «απέτρεψε νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία»!!! Ξεκίνημα με το.. αριστερό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Νταούλια» από Ε.Ε. μετά το... πάρτι των εξαγγελιών"

Η εφημερίδα γράφει "προβληματισμός από την... ευχή του Σουλτς να παραμείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά μετά τη συνάντηση με Τσίπρα. Τουρνέ σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη από Βαρουφάκη για «διεθνή διάσκεψη χρέους», ενώ η Ρωσία δεν αποκλείει οικονομική βοήθεια υπό όρους".

ΕΣΤΙΑ: "Αλλαγή γενιάς στην Νέα Δημοκρατία"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το καλύτερο θα ήταν να προαναγγείλει από τώρα την αποχώρησή του και να δρομολογήσει την σχετική διαδικασία με άνεση χρόνου, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγή γενιάς και στην Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η ιστορική υποχρέωσις του Αντώνη Σαμαρά, έναντι της παρατάξεως που τον ανέδειξε και τον ετίμησε, αλλά και έναντι της δικής του προσφοράς στον τόπο και της υστεροφημίας του".

Η ΑΥΓΗ: "Τέλος στην προστασία των ολιγαρχών"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "«η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία που αρνούνταν να πληρώσει φόρους και στο παλαιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Επιτέλους, διαπραγμάτευση!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η κυβέρνηση παρουσιάζει στον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.». Ανεξάρτητα από τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη και δεν είναι πάντα θετικά, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί επί της ουσίας με τους εταίρους της".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιστροφή στον ρεαλισμό συστήνει ο Μ. Σουλτς"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "να εγκαταλείψει τη μεγαλόστομη προεκλογική του ρητορική και να αναζητήσει ρεαλιστικές λύσεις καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην «Κ»".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιθετική η εποχική γρίπη

Η εφημερίδα αναφέρεται στους 25 νεκρούς από γρίπη στην Ελλάδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική κυβέρνηση"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "«πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, και αυτό σηματοδοτείται με την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπεύθυνοι για όσα ζει ο λαός η ΕΕ και οι θεσμοί της"

Η εφημερίδα αναφέρει "φιλοφρονήσεις στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς χτες το μεσημέρι, διαβεβαιώσεις για διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, για «σταθερότητα» και όχι μονομερείς ενέργειες, παρά τις όποιες διαφωνίες, για ζητήματα διαχείρισης του χρέους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πρώτα τα μέτρα, μετά η στήριξη"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρώτα ορατά μέτρα και δη φορολογικά που θα διορθώσουν τις κοινωνικές αδικίες στην Ελλάδα και μετά στήριξη από την Ευρώπη, διαμηνύει ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μιλά για «αναγκαίους συμβιβασμούς» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θυμίζει ότι η ΕΕ δεν είναι μια «μεγάλη Ελλάδα», αλλά ένα σύνολο 28 κρατών".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δώστε 10 λεπτά για την υγεία σας

Σύμφωνα με την εφημερίδα χρειάζονται μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα για να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο καρδιακής  προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

ESPRESSO: Απατεών "σύμβουλος του Σαμαρά"

Η εφημερίδα αναφέρεται σε 55χρονο που συστήνονταν στα Δωδεκάνησα ως άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού, υπόσχονταν διορισμούς και καρπώνονταν χρήαμτα.

Kontranews: "Στα χέρια του Αλέξη η τύχη της Μέρκελ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το μέλλον της Γερμανίας, του Ευρώ και της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του εγκυρότερου οικονομικού περιοδικού στον κόσμο Economist".

Star Press: Εγγονή του Αγίου Παΐσιου η ρεμπέτισσα Μαριώ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της εξομολόγηση για τη χαμένη -εδώ και 60 χρόνια- οικογένεια της ρεμπέτισσας Μαριώς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προθεσμία για λύση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη να δοθεί πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω μιας συμφωνίας - γέφυρας, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τους εταίρους για το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, αλλά και να μπει «φρένο» στη λιτότητα, στις πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς με τον Αλ. Τσίπρα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μπαράζ τελεσιγράφων"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει πορεία πλεύσης, με μπαράζ προειδοποιήσεων από τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους εταίρους, που αποκλείουν νέο «κούρεμα» και επιμένουν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".