Το να έχεις υιοθετήσει σκύλο, έχει τα πλεονεκτήματά του: Είναι πιστοί, έχουν πλάκα, μαθαίνουν στα παιδιά να είναι υπεύθυνα, μπορούν να αθληθούν μαζί μας και, πάνω από όλα, είναι αξιαγάπητοι!


Πριν, όμως, πάτε στο πιο κοντινό πετ σοπ, ή πριν αποφασίσετε να σπιτώσετε τον μούργο της γειτονιάς που σας παίρνει από πίσω όποτε προχωράτε για τη στάση, θυμηθείτε αυτά:

Αν στο ίδιο σπίτι μένουν ηλικιωμένη ή παιδιά, προσέξτε ιδιαίτερα την υγιεινή. Υπάρχουν πολλές ζωονόσοι που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα. Το βακτήριο κατοικοεδρεύει στα πρόσωπα των τετράποδων φίλων μας. Να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή, ειδικά αν είστε από αυτούς που ταΐζετε τον σκυλούκο σας με ωμό κρέας.

Τα περίφημα σκουλήκια, που αναπτύσσονται ειδικά στην κοιλίτσα των κουταβιών (αν το σκυλάκι σας έχει, σχεδόν πάντα, φουσκωμένη κοιλίτσα καλό είναι να το κοιτάξετε) βρίσκουν δρόμο για τον άνθρωπο. Πέρα, λοιπόν, από το να τηρείτε τη δική σας υγιεινή, ρίχνετε πάντα ένα βλέμμα στον τετράποδο φίλο σας, καθώς μπορεί να έχει μιλιά, αλλά... δεν μπορεί να ειδοποιήσει για τις ενοχλήσεις που αισθάνεται. Αφήστε που, στην πλειοψηφία τους, τα σκυλιά δε θέλουν να ταλαιπωρούν τους δίποδους φίλους τους με τα δικά τους προβλήματα υγείας...

Τα τσιμπούρια είναι άλλη μία ασθένεια που πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε. Τρυπώνουν κάτω από το δέρμα και προκαλούν -τουλάχιστον- φαγούρα, που μπορεί να φθάσει σε επικίνδυνο έκζεμα. Αν, λοιπόν, η οικογένεια αρχίσει να... ξύνεται, να πάτε αμέσως σε δερματολόγο, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο αυτός που θα χρειάζεται θεραπεία να μην είναι μόνον εσείς...

Τα έντομα, κυρίως τα γνωστά μαύρα σκαθάρια, λατρεύουν την σκυλοτροφή. Ρίχνετε καμία ματιά στα ντουλάπια που κρατάτε την τροφή του αγαπημένου σας τετράποδου. Κατασκηνώνουν εκεί και περιμένουν τη μέρα που θα ξεχάσετε μισάνοιχτη τη σακούλα με τις σκυλοκροκέτες... Ρίχνετε και καμιά ματιά μέσα στη σακούλα, δεν κάνει κακό!

Όταν ταΐζετε το αγαπημένο σας ζωάκι, φροντίστε να είστε δίπλα, όσο τρώει. Στη συνέχεια, μαζέψτε το φαγητό και καθαρίστε καλά τη γύρω περιοχή.

Μην ξεχνάτε: Τα σκυλιά είναι τα ιδανικά κατοικίδια. Τηρήστε τους απλούς κανόνες υγιεινής και θα είστε ευτυχισμένοι κι εσείς κι ο... μούργος σας!
Δ.Ι.Ασ.