Του Κώστα Μπούρη *

Είμαι αισιόδοξος για δύο λόγους! Ο πρώτος, επειδή «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και ο δεύτερος, ότι επιτέλους κάποιοι από τους πολιτικούς μας έχουν αρχίσει να μιλάνε όπως οι υπόλοιποι των ευρωπαϊκών χωρών και αισιοδοξώ ότι στο τέλος θα το καταλάβουμε!


Και τι εννοώ με αυτό! Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουν προεκλογική εκστρατεία, όπως για παράδειγμα στη Φιλανδία, οι εκεί πολιτικοί στη παρουσίαση των προγραμμάτων τους στο λαό είναι τόσο συγκεκριμένοι που δεν χρειάζεται ούτε καν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «θα». Απαντούν με σαφήνεια στα ερωτήματα που τους θέτουν οι πολίτες και όχι με αοριστολογίες. Τεκμηριώνουν τη κάθε πρόταση τους, τη κάθε θέση τους. Έτσι οι πολίτες μπορούν αβίαστα να σκεφτούν, να μετρήσουν και να επιλέξουν!

Δυστυχώς, εμείς είμαστε ακόμα στην εποχή του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου, το τραγικό είναι ότι δεν είναι μόνο κάποιοι από τους πολιτικούς που τάζουν ατεκμηρίωτα, αλλά και μεγάλο μέρος των πολιτών που χάφτουν τα «θα» και τις αστήριχτες πολιτικές! Άκουσα σήμερα, ότι στην Ευρώπη αρχίζει να πνέει …άνεμος αλλαγής και εμείς -λένε κάποιοι πολιτικοί - πρέπει να μπούμε με τα …μπούνια μπροστά. Ο άνθρωπος που το είπε αποζητά την ψήφο μας και στήριξε την άποψη του στη συζήτηση για το χρέος που αρχίζει σιγά, σιγά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όποιον δεν κατάλαβε, αυτό δε είναι «άνεμος αλλαγής»! Δεν είναι η απαρχή κάποιας …επανάστασης! Απλά οι υπόλοιποι εταίροι μας, επειδή δεν είναι Γκόρτσοι, θέτουν ένα θέμα, που πράγματι καίει προς συζήτηση. Δεν λένε «δεν πληρώνω», δεν τρέφουν αυταπάτες, δεν τάζουν «θα» και δεν υπόσχονται ότι ο δρόμος της ανάπτυξης είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ούτε μηδενίζουν τα πάντα προς δικό τους όφελος!

Παρά τα προβλήματα της η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αυτή τη στιγμή τον δυνατότερο συνασπισμό κρατών παγκοσμίως και όταν ολοκληρωθεί και η πολιτική και οικονομική ένωση θα αποτελεί το ισχυρότερο ομοσπονδιακό κράτος παγκοσμίως, παρά τα όσα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει στο εσωτερικό.

Κανένας από τους πολιτικούς στα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν μιλάει με «ΘΑ» και με αοριστολογίες. Δεν τάζει και ξετάζει την άλλη στιγμή. Όλοι τους είναι συγκεκριμένοι, έχουν σχεδιάσει μια πολιτική που θεωρούν ότι θα πετύχει και εξηγούν και το γιατί! 

Εμείς εδώ, τη μια καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ! Την άλλη …κόβουμε χρήμα! Την επομένη σχίζουμε μνημόνια και μετά θέλουμε να μπούμε μπροστάρηδες στον …άνεμο της …αλλαγής που «πνέει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Και εμείς ο λαός, ακούμε σα χάφτες και πανηγυρίζουμε τις εύκολες και μαγικές λύσεις, αγνοώντας ότι με τις επιλογές μας, έχουμε πτωχεύσει! Δεν ακούμε όταν μας λένε τα πράγματα όπως είναι. Δεν ακούμε και εθελοτυφλούμε, νομίζοντας ότι οι υπόλοιποι εταίροι μας θα μας ανεχτούν για μια ακόμα φορά.

Αλήθεια σκέφτηκε κανείς το πιο απλό! Γιατί να μας χαρίσουν το χρέος χώρες – εταίροι που είναι φτωχότερες από εμάς; Τι θα πούνε οι πολιτικοί στους λαούς τους;

Δυστυχώς οι Γκόρτσοι και οι Μαυρογιαλούροι, στη χώρα μας καλά κρατούν! Ευτυχώς όμως που τους πιστεύουν όλο και λιγότεροι. Την εποχή του Γκόρτσου (εκεί που αναφερόταν η προφητική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη) οι κυβερνήσεις έβγαιναν με ποσοστά 70%! Σήμερα τους Γκόρτσους τους πιστεύουν πολλοί λιγότεροι και ας ελπίσουμε, στην εξέλιξη ώστε να μη τους πιστεύει κανένας μας!

Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες ψηφίζουν με βάση τα προγράμματα που τεκμηριώνονται από τους πολιτικούς. Εδώ ψηφίζουμε με την «Ελπίδα» που δυστυχώς δεν μπορεί να τεκμηριωθεί!

* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος