Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συναντώνται σε ένα εστιατόριο στο Στρασβούργο για ένα άτυπο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν διάφορα «θέματα της επικαιρότητας» και για το μέλλον της Ευρώπης.


Οι δύο ηγέτες, τους οποίους προσκάλεσε στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή τους στις 18:30 τοπική ώρα (19:30 ώρα Ελλάδας) στο εστιατόριο "Zuem Ysehuet", το οποίο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ΕΚ.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει την 11η Ιανουαρίου, είχε αναβληθεί εξαιτίας των επιθέσεων στη Γαλλία και της πορείας κατά της τρομοκρατίας που είχε γίνει εκείνη την ημέρα στο Παρίσι, στην οποία η Μέρκελ πάντως συμμετείχε.

Ο πρόεδρος και η καγκελάριος, που κάθισαν μαζί με τον Σουλτς κα τους μεταφραστές τους, επρόκειτο να συζητήσουν για «τις ευρωπαϊκές προοπτικές, ζητήματα της επικαιρότητας, την ασφάλεια, την τρομοκρατία, καθώς επίσης και την Ουκρανία», διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στον Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει προ ολίγων εβδομάδων ότι με την καγκελάριο «θα μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης».

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα αναμενόταν επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση αυτή, την επομένη της επίσκεψης του Σουλτς στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.