Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Τελεσίγραφο στη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι «η Ευρώπη έχει εξαντλήσει την γενναιοδωρία της με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα», ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται» και ότι «οι εκβιασμοί δεν γίνονται δεκτοί»,

απέστειλε σήμερα, Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εξαντλήσαμε την γενναιοδωρία μας. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη και εξάλλου δεν μπορούν να μας εκβιάζουν», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να δράσει σύντομα. Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αλλά η βάση των συνομιλιών δεν αλλάζει και οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται».

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για μία τεχνική παράταση του προγράμματος, που λήγει τέλη Φεβρουαρίου, τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, κάτι που απέκλεισε σήμερα ο κ. Βαρουφάκης. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν άφησε αναπάντητο το τελεσίγραφο Σόιμπλε και σχολιάζει ότι «είναι γνωστές οι απόψεις του, αλλά πλέον έχει γίνει γνωστή και ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Αναλυτικά, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει:

«Οι θέσεις του Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».