Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ 

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης έχουν ήδη μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχει φτάσει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


Για πρώτη φορά η ορκωμοσία θα είναι διπλή, καθώς όποιοι θέλουν θα ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο και άλλοι με πολιτικό. Πρώτα θα ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο οι υπουργοί που το επιθυμούν και στη συνέχεια θα περάσουν μπροστά οι υπουργοί που θέλουν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο. Τη θρησκευτική ορκωμοσία θα τελέσει ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει 40 μέλη, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και  5 υφυπουργούς. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν έξι γυναίκες.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Γιάννης Δραγασάκης και υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Με κράνος και μηχανή έφτασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Τσιρώνης, ενώ στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, φώναζαν «γειά σου καπετάνιε». Μαζί έφτασαν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ.

Στον αριθμό των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος αντέδρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, που είπε: «Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 υπουργών». Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην κατάργηση των δύο πιο σημαντικών – όπως είπε - για την ανάπτυξη υπουργείων, των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ως «κακό κυβερνητικό σχήμα» με «ελάχιστες καλές εξαιρέσεις» πάνω στη «χωρίς αρχές συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», χαρακτηρίζει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης το Ποτάμι. Το κόμμα του κ. Θεοδωράκη εκφράζει ιδιαίτερα και την έκπληξή του για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής: «Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καυγάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.