Του Κώστα Μπούρη *

Όταν κάποιος επαγγελματίας μας κάνει κάποια προσφορά και μας παρουσιάζει ένα τέλειο προϊόν σε φτηνή τιμή, εμείς τον κοιτάμε με καχυποψία γνωρίζοντας ότι...

…κάποιο λάκο έχει η φάβα, όπως λέγανε και οι παλιοί. Ενεργούμε έτσι ακόμα και για προϊόντα που κοστίζουν από 20 έως και 50 ευρώ… τόσο καχύποπτοι είμαστε ως λαός στα μικρά απλοϊκά πράγματα της καθημερινότητα μας.

Ωστόσο στα μεγάλα και σοβαρά θέματα, όπως αυτό της διακυβέρνησης της χώρας, δεν το πολυψάχνουμε! Εκφράζουμε αψήφιστα παντός είδους αγανάκτηση που μπορεί να έχουμε μέσα μας, μη διακρίνοντας τα σημάδια που όχι μόνο δεν περνάνε απαρατήρητα, αλλά πέφτουν πάνω μας και μάλιστα με μεγάλο τράκο!

Τόσο καιρό ζεσταίνονταν για την κωλοτούμπα και πλέον έχει κάνει τη μισή τουλάχιστον! Ο λόγος για τον Αλέξη, τον Τσίπρα, που εκεί που θα έσχιζε τα μνημόνια και δια …αμβωνός συνεχίζει να τάζει το ξέσκισμα τους, μόλις άκουσε την απόφαση της ΕΚΤ έβγαλε δελτίο Τύπου που δηλώνει ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ!!!

Ξαφνικά λοιπόν, έδωσε δύναμη στα πόδια και με ολόκληρο το κορμί και αιωρείται πλέον σε μια μετέωρη κωλοτούμπα που ούτε ο Ταμπάκος ή ο Μελισσανίδης δεν μπορούν να την εκτελέσουν τόσο καλά! «Θα τα πάρουμε τα λεφτά» δήλωσε ο Αλέξης δια του γραφείου Τύπου του …και η ερώτηση βγαίνει από μόνη της διαβάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ: Για να μπούμε στο πρόγραμμα και να πάρουμε τα λεφτά –που είναι και πολλά ανάθεμα τα- πρέπει να είμαστε σε πρόγραμμα (επειδή έτσι λένε στην Ε.Ε. αυτά που αποκαλούμε εμείς μνημόνια), αλλιώς …κοκό δεν έχει από την ΕΚΤ!

Εν μια στιγμή το σχίσιμο των μνημονίων πήγε περίπατο, οι αγώνες του Αλέξις στη μάχη με τους δανειστές ξεχάστηκαν, μπροστά στο χρήμα που δίνει για ακόμα μια φορά τσάμπα η Ε.Ε. δια μέσου της ΕΚΤ στη χώρα μας! (θυμίζω τα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που τα φάγαμε και τα χωνέψαμε κιόλας)!

Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα που ο Αλέξις θα εκλεγεί –όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- θα πάει να τους πει εκεί στην ΕΚΤ, ότι εμείς θα τα πάρουμε τα λεφτά! Εκείνοι θα του απαντήσουν ότι πρέπει να είμαστε στο πρόγραμμα, στην αξιολόγηση δηλαδή κλπ κλπ και εκείνος θα κάνει την μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα! Και δεν το λέω εγώ, το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ το είπε!!! Εκτός αν έχει άλλον… κρυφό τρόπο ο Αλέξις και εμείς δεν τον έχουμε καταλάβει… ίσως να δώσει φιλάκια και αγκαλίτσες στον Ντράγκι… !!! Αλήθεια που τα πουλάνε όλα αυτά; Που πουλάνε όλες αυτές τις μπούρδες που τις ξεστομίζουν απροκάλυπτα στη μούρη μας; Τα πουλάνε σε όλους εμάς, στους νοικοκυραίους που πρήζουν τον υδραυλικό ή τον πωλητή και τον θεωρούν απατεώνα για μερικά ευρώ, αλλά δεν κοιτάνε πέρα από τη μύτη τους και χάφτουν την «Ελπίδα που έρχεται»!

Τι μας είπε λοιπόν σήμερα ο Αλέξις; Ποιο είναι το ….ηθικό δίδαγμα; Ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στα μνημόνια ή στα προγράμματα αν το θέλετε και ότι η αφεντιά του θέλει απλά να γίνει πρωθυπουργός!

Αυτό μας είπε ο Αλέξις ή τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω με το φτωχό μυαλό μου. Και άντε εσύ νοικοκυρούλη να περνάς «ιερά εξέταση» τον κάθε καημένο πωλητή για να κερδίσεις μισό ευρώ…

Και όπως είπαμε, λεφτά υπάρχουν και θα τα πάρουμε με οποιοδήποτε κόστος! Το πάρτι πρέπει να συνεχιστεί, μας καλοκάθησαν τα τρία ΚΠΣ που φάγαμε και άλλα διάφορα λεφτά, γλυκαθήκαμε και θέλουμε κι άλλα. Νομίζουμε ότι ο Αλέξις θα πάει μαζί με τον Βαρουφάκη να τους κάνει τα …γλυκά μάτια και εκείνοι θα μας λυπηθούν… 

Μακάρι να γίνει έτσι, επειδή δεν φαντάζομαι ότι κάποιος απ΄ όλους εμάς τους δύσμοιρους και συνάμα πονηρούς Έλληνες, θέλει να διαλυθούμε τελείως.

Μακάρι να έχω εγώ άδικο και ο Αλέξις δίκιο. Μακάρι για τη δύσμοιρη τη χώρα μας, που ήδη έχει χάσει πολλά παιδιά της στη ξενιτιά ενώ τα υπόλοιπα λιώνουν στην ανεργία. Μακάρι…

* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος