Ολοένα και εκρηκτικότερες διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από οργανωμένα κυκλώματα.Το θέμα προβάλει σε ρεπορτάζ της, σήμερα, η εφημερίδα Μακεδονία.


Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα, η πειρατεία των μπλε κάδων εγείρει και θέμα δημόσιας υγείας.

Για «μάστιγα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Κάνει λόγο για κυκλώματα πολιτών κυρίως βουλγαρικής καταγωγής έχουν αφεθεί να δρουν ανεξέλεγκτα, κατακλέβοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους των δήμων.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για κυκλώματα όχι μόνον κλοπής, αλλά μαύρης, παιδικής εργασίας, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, ζητώντας παράλληλα την αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου από την πολιτεία.

Για την υπόθεση της πειρατείας των μπλε κάδων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προχώρησε εσχάτως στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας, έχουν βρεθεί με δεμένα τα χέρια, καθώς μετά από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας στερούνται ελεγκτικών μηχανισμών. Βέβαια, η δημοτική αστυνομία κινούνταν στους βασικούς δρόμους, ενώ η πειρατεία των μπλε κάδων ανθούσε στους... παράδρομους (για παράδειγμα της Τούμπας και της Χαριλάου), εποχές που Δημοτική Αστυνομία υπήρχε, αλλά έργο στον τομέα αυτό δεν είχε να επιδείξει, αφού το αντικείμενο δράσης της επεκτείνονταν σε πολλά και διάφορα. Αντίθετα, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης έχει να επιδείξει επιτυχίες ακόμη και μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, στον εντοπισμό των παράνομων... χωματερών του κυκλώματος, καθώς γι αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυρίως στις περιοχές της Ανάληψης και της Δελφών.