Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά απέκλεισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, Δευτέρα, στο STAR. Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, όπως επίσης και ότι πήρε σκληρά μέτρα, ότι καθυστέρησε τα βήματα της χώρας με την εμμονή του στις εκλογές και ότι έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα τον κατηγόρησε ότι τους τελευταίους μήνες «το έπαιξε Συριζαίος» λέγοντας ότι θα σκίσει το μνημόνιο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η χώρα να χάσει και πάλι σε αξιοπιστία.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κίνημα θα κάνει την έκπληξη στις εκλογές. Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο γιατί δεν ήταν βολικός και θέλησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το σύστημα. Διαβεβαίωσε πως ούτε ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ θα είναι βολικός. «Θα είμαστε δύσκολοι σε συνεργασίες διότι θα θέσουμε όρους», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πηγαίνοντας στις Κάννες είχε στην ουσία ανατραπεί, καθώς και ότι ο κ. Βενιζέλος άλλαξε τη θέση του για το δημοψήφισμα, το οποίο δύο μέρες πριν είχε χαρακτηρίσει «λυτρωτικό». Αρνήθηκε ότι παρέδωσε την εξουσία στον κ. Σαμαρά, όπως του καταλογίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αντέτεινε ότι αυτοί που την παρέδωσαν στον κ. Σαμαρά ήταν αυτοί που αποστάτησαν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα διέψευσε ότι πρότεινε τον κ. Βενιζέλο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ερωτηθείς γιατί δεν επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2011, ζητώντας έγκριση της πρότασης από τη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αν το Κοινοβούλιο απέρριπτε την πρόταση, η χώρα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές με κίνδυνο να χαθεί το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. και το PSI.

Ποιοι φταίνε

Σε ερώτηση αν τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι «πειραγμένα» απάντησε ότι πειραγμένα ήταν τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως αναγνώρισαν η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απόρησε που κανένας εισαγγελέας δεν ερεύνησε την υπόθεση. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι γνώριζε αλλά έκρυβε τα πραγματικά στοιχεία. «Αν ο κ. Καραμανλής είχε πάρει μέτρα δύο χρόνια πριν το 2009 δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο. Αλλά, αντί να πάρει μέτρα ο κ. Καραμανλής διόγκωνε το χρέος και το έλλειμμα και όταν μίλησε, αργά το 2009, για μέτρα, πάλι δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο και συνέχισε τη σπατάλη και τις προσλήψεις», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα επέρριψε ο κ. Παπανδρέου και στην Κομισιόν και ιδιαίτερα στον Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε ότι δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι ένα συνονθύλευμα φυλάρχων, ικανών κατά τα άλλα ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, έχασαν τις αρχές, τις αξίες, τον ριζοσπαστισμό τους και τη διάθεση για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα της χώρας», σημείωσε, αν και επισήμανε στη συνέχεια ότι στην πορεία προσβλέπει σε νέα συνάντηση με πολλά στελέχη που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη βάση αρχών και αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει το ΚΙΔΗΣΟ.