Την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αυτό διευκρίνισε πως θα ισχύσει από το 2015, μετά το σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ ο ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πληρωθεί κανονικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δισ η οποία θα αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Για το περιουσιολόγιο, επεσήμανε πως δεν θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ». 

«Οι καταθέσεις των ελλήνων είναι εγγυημένες, οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος.»

Για το θέμα της αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές», εκφράζοντας την πεποίθηση πως τελικά δεν θα πάει.