Την κρισιμότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Outright Monetary Transactions-ΟΜΤ), οι όροι και οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, επισημαίνει σε κάθε φορέα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος.


Στην επιστολή του, την οποία απευθύνει   προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Κυριάκος Λουφάκης επισημαίνει ότι το όφελος που θα προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΟΜΤ τόσο για την χώρα, όσο και για τις ελληνικές τράπεζες αποτιμάται τουλάχιστον στα 4-5 δις € και αναμφίβολα μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στις αγορές, θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των spreads και θα αποκαθιστούσε την ομαλότητα και τη σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. 

"Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος χρήματος αποτελούν τα τελευταία χρόνια τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων και η όποια ρευστότητα αντληθεί θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την πραγματική οικονομία και όχι για την κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου", υπογραμμίζει.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις παράπλευρες απώλειες στην περίπτωση της εξαίρεσης της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο όπου οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, δηλαδή οι χώρες της Ευρωζώνης, θα βρουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για ανάπτυξη και επανάκαμψη της Ευρωπαϊκής αγοράς, η χώρα μας δε θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και θα συνεχίσει να πορεύεται με τη λιτότητα και τη δημοσιονομική επέκταση ως μέσο άντλησης κεφαλαίων. Μάλιστα, το πρόγραμμα ΟΜΤ αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, καθιστώντας έτσι τα ευρωπαϊκά –και κατ’ επέκταση τα ελληνικά- εξαγώγιμα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στις τρίτες αγορές και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τους απαραίτητους πόρους και τα εργαλεία να εκμεταλλευτεί μία τέτοια εξέλιξη.