Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Ως βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη και τη στρατηγική της, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, «βλέπει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης της νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως επανέλαβε και τις ευθύνες που έχει ήδη αποδώσει από το βράδυ των εκλογών στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, τονίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος, άλλωστε, απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και στον εκλογικό νόμο, ο οποίος – όπως είπε – δεν άλλαξε με ευθύνη της ΝΔ. «Λυπάμαι πραγματικά για την απουσία πολλών συντρόφων και συναδέλφων της προηγούμενης Βουλής αλλά και της κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στις αντιφάσεις και τα ελαττώματα του εκλογικού συστήματος, η ευθύνη της μη αλλαγής του βαραίνει πρωτίστως τη ΝΔ. Αυτό φάνηκε κυρίως στις τριεδρικές, καθώς σε πολλές τριεδρικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ έδειξε πολύ μεγάλη δυναμική, πήρε εκλογικά ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου, αλλά δυστυχώς λόγω του εκλογικού συστήματος δεν μπορέσαμε να έχουμε έδρα», είπε χαρακτηριστικά..
Αναφερόμενος στον τρόπο που ψήφισε το εκλογικό σώμα είπε ότι «δεν εκτιμήθηκε η προσπάθειά μας ή στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν εκτιμήθηκε, θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν. Ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης πολιτικής, σαφή αλλά και κατά τρόπο ακραία αντιφατικό. Εκφράστηκε και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπέρ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπέρ σχημάτων που αντιπροσωπεύουν την απαξίωση της πολιτικής».
Ο λαός, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εκφράστηκε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάει προς το καλύτερο κι όχι προς το χειρότερο . «Αλλά αν τυχόν αυτό συμβεί, το δεύτερο δηλαδή, δε θα μπορεί να χρεωθεί στους προηγούμενους δηλαδή σε μας, γιατί αυτοί, δηλαδή εμείς, είχαμε προειδοποιήσει», είπε και πρόσθεσε: «Ο λαός εξέφρασε παράλληλα τη δυσφορία του, γιατί υποβλήθηκε στις μεγάλες θυσίες που  διαμόρφωσαν αυτό το κεκτημένο που θέλει να διατηρηθεί. Αυτή τη μεγάλη δυσφορία την εξέφρασε κατά τρόπο άνισο, καταλογίζοντάς την  πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη ΝΔ που έχει την ιστορική ευθύνη της περιόδου του εκτροχιασμού 2004-2009».
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά το Πάσχα, το Μάιο, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Τόνισε ότι πηγαίνουμε στο συνέδριο συντεταγμένα, ότι θα είναι συνέδριο ενότητας, συσπείρωσης, ριζικής ανανέωσης, δημοκρατικό, αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα και μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος.
«Βαδίζουμε ενωτικά αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν την παράταξη και τη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από τις στρατηγικές αποφάσεις. «Το πραγματικό δίλημμα» σημείωσε, «είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος», για να τονίσει ότι δεν θα αφήσει να γίνει η δεύτερη επιλογή.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, είπε ότι «δεν περιμένουμε ούτε προσδοκούμε το αδιέξοδο και την καταστροφή της χώρας για να ζητήσουμε ρέστα», ότι εύχεται το καλύτερο για τη χώρα αλλά δεν θα αφήσει να γίνει κάτι χειρότερο. Είπε ότι αναμένει πολιτικές πράξεις, αλλά έκανε λόγο για ετερόκλητους οιωνούς και ότι υπάρχουν μερικές ακραίες και προκλητικές επιλογές, αυτοϋπονομευμένες εξαρχής που αφορούν κορυφαίους θεσμούς με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις, για να υποστηρίξει ότι άνοιξαν ήδη περιττά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική.