Διευκρινίσεις για τη φορολογική επιβάρυνση από φέτος όσων αμείβονται με «μπλοκάκι» (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για τα νέα φορολογικά βάρη που φέρει το 2015 για μισθωτούς που αποκτούν εισόδημα και από μπλοκάκι. 

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος είναι πιο δίκαιος και για αυτήν την κατηγορία φορολογουμένων, υποστηρίζει μεταξύ άλλων το ΥΠΟΙΚ. Επίσης τονίζει ότι το τέλος επιτηδεύματος για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» θα παραμείνει μειωμένο στα 500 ευρώ.

Ειδικότερα, δημοσιεύματα στον Τύπο αναφερόμενα στις φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει το 2015 για μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων, επεσήμαναν για τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με «μπλοκάκι» ότι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Και αυτό, γιατί τα εισοδήματα από μπλοκάκι και μόνο θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν το 2014.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από μπλοκάκι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.