norman_atlantic_pyrkagia_20141228_03.jpg

Νεκρός ανασύρθηκε ένας άνδρας, επιβάτης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, τα ξημερώματα, ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

 

Πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη, που ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του. Η σύζυγός του, Θεοδώρα, είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, ο άνδρας που κατέληξε ήταν εγκλωβισμένος μαζί με τη γυναίκα του, στη «γλίστρα» του πλοίου, καθώς προσπάθησαν να βγουν με αυτό τον τρόπο από το πλοίο. Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαινόταν τραυματισμένος ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Πρίντεζι, εκτός κινδύνου.

Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαίωσε την ανάσυρση ενός τραυματισμένου άνδρα από το πλοίο ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 150 άτομα,  μόνον άνδρες έχουν απομείνει πλέον στο «Νοrman Αtlantic». Πρόσθεσε επίσης ότι η επιχείρηση της απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών συνεχίζεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το «Νorman Αtlantic» έχει ήδη αγκιστρώσει ρυμουλκό και όταν θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών θα μεταφέρει στην Αλβανία.

Ο αριθμός των διασωθέντων που έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία, έχει ανέλθει μέχρι στιγμής στους 158, σε σύνολο 478 (μαζί με το πλήρωμα) επιβαινόντων, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.

Από τους 149 διασωθέντες επιβάτες , 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Cruise Europa", 39 στο "Aby Jeannette" και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Λαγκαδιανό.  Ανέφερε, επίσης, ότι 9 άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένα 1 άτομο σε σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι.

Στην ευρύτατη επιχείρηση διάσωσης που συντονίζεται απο το ενιαίο κέντρο έρευνας της Ρώμης προστέθηκε ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής αεροπορίας που έχει απογειωθεί απο το ΄Ακτιο που προσπαθεί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο.
Σύμφωνα με το Λιμεναρχειο του Αυλώνα, το πλοίο ρυμουλκείται προς το Δυρράχιο.

Οι ιταλικές αρχές πιέζουν το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο Πρίντεζι που είναι πολύ πολύ πιο μακριά απο την Αλβανία σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας.Οπως ανέφερε στέλεχος της ΑΝΕΚ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, το Πρίντεζι απέχει 50 ναυτικά μίλια ενώ η Αλβανία μόλις 10.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα ελικόπτερα θα συνεχίσουν το έργο απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών αλλά προς στιγμή έχουν πάει για ανεφοδιασμό.