email_02.jpg

Δεχτήκατε email που λέει ότι πρέπει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και τους κωδικούς του ebanikg για να εισπράξετε επιστροφή φόρου εισοδήματος; Αγνοήστε το ή, ακόμη καλύτερα, διαγράψτε το χωρίς να το ανοίξετε!

 

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, τα email αυτά είναι μια γενικευμένη προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (phishing) από τραπεζικούς πελάτες οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-banking! Απάτη, δηλαδή!

Με τα μηνύματα αυτά οι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά. Αποστολείς δεν είναι οι τράπεζες, αλλά κοινοί απατεώνες.

Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

Μάλιστα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και έχουν αντιγράψει με την παραμικρή λεπτομέρεια τις ιστοσελίδες των τραπεζών, έτσι ώστε να ξεγελούν τους χρήστες.

Ειδικά τα email με τα οποία οι χρήστες «ενημερώνονται» ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν αντιγράψει ακόμη και το λογότυπο του υπουργείου, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων! Ζητούν από τον φορολογούμενο να καταχωρήσει, σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά. κι έπειτα, ό,τι καταθέσεις έχει, είναι στο… έλεος των απατεώνων!

Όπως τονίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κανένας οργανισμός ή φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.