GoogleΑφιερωμένο στην σημερινή (21 Δεκεμβρίου) πρώτη μέρα του χειμώνα είναι το σημερινό Doodle της Google.

 

Απεικονίζει δυο… στουμπουλά παιδάκια (για τα δύο “ο” του λογότυπου), που φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπο (το “g” του λογότυπου) παίρνοντας ένα καρότο για τη μύτη του από την μαμά τους (που παίζει το ρόλο του κεφαλαίου “G”). Το φτυάρι του χιονάνθρωπου είναι το “L”. Για “e” χρησιμοποιείται από τους γραφίστες της εταιρίας ένας χαρωπός Αγιοβασίλης.

Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου, σήμερα τα χαράματα δηλαδή,  ξεκίνησε η πιο μικρή ημέρα του έτους, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και λάμπει το μεσημέρι με μία ισχύ 455 watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά αναφέρουμε ότι στο θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, την πιο μεγάλη μέρα του έτους η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και 10 λεπτά και ο ήλιος βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, εκπέμποντας ακτινοβολία ισχύος 1.167 watt ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την ώρα του μεσημεριού. Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τη χρήση των σύγχρονων μαθηματικών.

Ωστόσο, βαθιά μέσα σε κάθε θηλαστικό υπάρχει ένας εξαιρετικά ευαίσθητος υπολογιστής, που αντιλαμβάνεται την μεταβολή της κλίσης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Προκαλεί μία ποικιλία συμπεριφορών, όπως αλλαγές στις συνήθειες τροφής και αναπαραγωγής του ζωικού βασιλείου, μέχρι και μαζικές αποδημήσεις ή πτώση σε χειμερία νάρκη.