Να τιμήσουμε, ως Δήμος, τους πρόσφυγες, στους οποίους οφείλεται ένα μεγάλο κομμάτι της προκοπής της Θεσσαλονίκης, με την ίδρυση ενός Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού, πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε την ίδρυση ενός Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού με έντονο το Ποντιακό στοιχείο, με ειδικές αναφορές στους πρόσφυγες από τη Σμύρνη και τις ακτές της Μικρασίας, την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία. «Σε αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους, που δεν το ΄βαλαν κάτω, αλλά, αντίθετα, ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, ρίζωσαν και πρόκοψαν, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη, οφείλουμε την ανάπτυξη της πόλης, σε όλους τους τομείς: Πολτιστικό, Οικονομικό, Κοινωνικό. Ένα τέτοιο Κέντρο είναι το λιγότερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του Κέντρου, πρότεινε πως θα είναι η τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας, η ιστορική έρευνα, η διδαχή της στις νέες γενιές Ελλήνων, η προσφορά του Ελληνισμού στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και αυτά θα μπορούσαν να πλαισιώνονται με την ανάλογη μουσειακή δραστηριότητα.

«Αν εμείς ήμασταν η διοίκηση του Δήμου, θα υλοποιούσαμε αυτήν την πρόταση. Τώρα, ζητούμε από τη διοίκηση του κ. Μπουτάρη, να εντάξει την δημιουργία του Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού Θεσσαλονίκης, στις πρώτες προτεραιότητές της», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.