«Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Εκπαίδευση» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.


Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Η έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 16.30, στο ΚΕΔΕΑ. Τις εργασίες θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, καθώς και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών και της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για την εκτόπιση και τη λεηλασία των Εβραίων από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, οι μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων για τα ιατρικά πειράματα των ναζί, η, ελάχιστα γνωστή, συμβολή των Εβραίων αθλητών της Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση του αγωνιστικού αθλητισμού της πόλης, η παρουσίαση δεδομένων που αφορούν την ιστορική εκπαίδευση στη χώρα μας, το Ολοκαύτωμα στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2014 για την ελληνική κοινή γνώμη και το Ολοκαύτωμα, οπτικοακουστικές μαρτυρίες αλλά και πως, μέσω της λογοτεχνίας, μπορεί να διδαχθεί το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο, είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται, κυρίως, σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ή ερευνητή που θέλει να ενημερωθεί για το Ολοκαύτωμα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να ενταχθεί η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα μαθήματα της ιστορίας, της λογοτεχνίας και να διδαχθεί στο ελληνικό σχολείο.