Άμεσο κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία της η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. (εκδίδει την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" στη Θεσσαλονίκη) εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος διαβλέπει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας, υπογραμμίζει όλες τις φάσεις της διαμάχης εργοδοσίας και εργαζόμενων στην εταιρία. Θυμίζει ότι οι καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσίας στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και στα άλλα έντυπα του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος (λέει για την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ότι είναι συμφερόντων Αλ. Μπακατσέλου, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπομπολα) έχουν ξεπεράσει πλέον τους τέσσερις μήνες. Ότι οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρεις ομαδικές αγωγές, στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας (για επτά από αυτούς) κρίνοντας το μέτρο εκδικητικό, καθώς επιβλήθηκε σε όσους δεν είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση, ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σχεδόν σε 125, με αθρόες απολύσεις και «εθελούσιες» εξόδους, από 380 που ήταν, ότι στις ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι δεν τηρήθηκε ρήτρα, βάσει της οποίας η καθυστέρηση καταβολής μισθών θα σήμαινε αυτόματη επαναφορά στα προ της μειώσεως επίπεδα. 

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογραμμίζει ότι ο εκπρόσωπος της εταιρίας, δικηγόρος στο επάγγελμα, Π. Χαλβατζάκης, δηλώνει ότι έχει σχεδόν έτοιμο «σχέδιο διάσωσης» της επιχείρησης το οποίο προβλέπει δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας (κάνει λόγο για «εθελούσια» αποχώρηση 45 εργαζομένων) υπό τον εκβιασμό κλεισίματος της εφημερίδας χωρίς καταβολή των οφειλών της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.

Εργαζόμενοι δέσμευσαν λογαριασμούς

Ειδικά για την κατάσταση της εταιρίας, τονίζει: "Όπως αποδεικνύεται από τις εκθέσεις ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή,  που διενήργησε έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ για τα έτη 2012 και 2013, είναι άμεσος ο κίνδυνος να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος. Η συγκεκριμένη εταιρεία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει την άμεση πιθανότητα για καθολική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της μετά την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων από τους εργαζόμενους και την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ήδη 8 εργαζόμενοι έχουν προβεί σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας, για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από μισθούς". 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "αβεβαιότητα και ανησυχία των εργαζόμενων", η οποίοα ενισχύεται, καθώς,  "παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις, αποκαλύπτεται σταδιακά και η μεθόδευση που αφορά την απροσδόκητη επιχειρηματική σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων εκδοτών της Μακεδονίας. Στις αρχές Αυγούστου του 2014 συστήθηκε νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ», στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε., εκδότρια εταιρεία του «Αγγελιοφόρου», και με ποσοστό 50% η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε., εκδότρια εταιρεία της εφημερίδας «Μακεδονία»".

Για την κ. Χαραλαμπίδου, "η συγκεκριμένη επιχειρηματική συμμαχία, που προς το παρόν αφορά στον τομέα των εκτυπώσεων, έχει στοιχεία μονοπωλιακού χαρακτήρα και έχει προκαλέσει μεγάλους φόβους στους εργαζόμενους και των δύο εταιρειών. Η νέα εταιρεία έχει αναλάβει την διαχείριση του σύγχρονου εκτυπωτηρίου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς, και έχει ενοικιάσει για τις εργασίες της 25 άτομα που προέρχονται από το προσωπικό των δύο μητρικών εταιρειών. Η σύμπραξη αυτή αποτελεί τον προάγγελο της συρρίκνωσης των δύο επιχειρήσεων και της υπερσυγκέντρωσης όλων των δραστηριοτήτων στη νέα εταιρεία".

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι εργαζόμενοι ρωτούν να μάθουν αν έχουν αρχίσει να μεταβιβάζονται ή να εκχωρούνται υπογείως περιουσιακά στοιχεία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, όπως οι τίτλοι των εφημερίδων και των εντύπων της, αλλά και μέρος του σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού της, το οποίο έχει επιδοτηθεί με αναπτυξιακό νόμο, στη νεοσυσταθείσα εταιρία με την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ».

Η κ. Χαραλαμπίδου ζητά να μάθει πώς θα διασφαλίσει ο υπουργός ότι θα τηρηθεί η εργατική νομοθεσία και αν έχει ελέγξει και εγκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την συγκρότηση της νέας επιχειρηματικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας - κι αν ναι, ποια είναι η γνωμοδότησή της, αν όχι γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμη η συνδρομή της από τον αρμόδιο υπουργό;