Φωτιές άναψε η δήλωση των εργαζόμενων στο ΚΘΒΕ, ότι θα προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία το επόμενο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι παραστάσεις του Θεάτρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος παραιτήθηκε!


Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Βούρο, η ανακοίνωση για νέα απεργία (που έγινε γνωστή με εξώδικο, όπως ο νόμος ορίζει), ήρθε τη στιγμή που -στις 19/12/14- θα πραγματοποιηθεί πληρωμή του Νοεμβρίου, "του μοναδικού οφειλόμενου μήνα". Μάλιστα, σε έγγραφη ανακοίνωσή του, ο κ. Βούρος τονίζει:

"Σήμερα, αντί για συμπαράσταση στην προσπάθεια για εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, έλαβα εξώδικο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, βάσει του οποίου εξαγγέλλονται εκ νέου στάσεις εργασίας για το προσεχές Σαββατοκύριακο, με συνέπεια το Θέατρο να παραμείνει κλειστό και οι παραστάσεις να ματαιωθούν". 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής εκφράζει ένα παράπονο: "Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου, για πρώτη φορά, να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο. Προβλήματα που ως Διοίκηση και Διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (Ηθοποιούς και Πάσης Φύσεως Προσωπικό)".

Για τον κ. Βούρο η εξώδικος ανακοίνωση της νέας απεργιακής κινητοποίησης είναι "αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφαση". Υπογραμμίζει ότι το ΚΘΒΕ είναι ο μοναδικός κρατικός θεατρικός φορέας που υπέγραψε άμεσα συλλογική σύμβαση με τους ηθοποιούς, "κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες που προσδοκούσαν το αντίθετο".

Προσθέτει, μάλιστα, ότι παλιότερα, οι εργαζόμενοι "είχαν να πληρωθούν δύο και τρεις μήνες, αλλά ποτέ δεν εξαγγέλθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις".

Κι ο κ. Βούρος καταλήγει: "Επειδή θεωρώ ότι το θέατρο δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων, η προσωπική μου αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς όλους εκείνους τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν αυτό το θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό, μου επιβάλλουν να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του Υπουργού Πολιτισμού"!