«Καταστροφικές» χαρακτηρίζει τις συνέπειες στη ζωή των ατόμων με διαβήτη, της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας που δικαιούνται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη(Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).


Σε ανακοίνωσή του, ο φορέας που εκπροσωπεί τα τελευταία 17 χρόνια τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, διαφωνεί με την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Τμήματος Αποκατάστασης της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., η οποία εισηγείται  -για δεύτερη φορά- την τροποποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Με την τροποποίηση, προτείνεται η  μείωση των ποσοστών αναπηρίας του Σακχαρώδη διαβήτη από 50%, όπως ισχύει με τον τελευταίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας σε ποσοστό 10%,   για την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας.

Όπως υπογραμμίζει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., αν γίνει κάτι τέτοιο θα μειωθεί το προνοιακό επίδομα ανεργίας στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο, θα αποκλειστούν από προγράμματα επιδότησης του ΟΑΕΔ, θα μειωθεί κι άλλο το ποσοστό εισαγωγής τους σε ΑΕΙ, θα χάσουν το προνόμιο μειωμένου ωραρίου εργασίας οι γονείς παιδιών με διαβήτη, ενώ οι ινσουλινοεξαρτώμενοι θα αποκλειστούν από την αναπηρική συνταξιοδότηση.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το Τμήμα Αποκατάστασης της Διεύθυνσης Αναπηρίας δεν απευθύνθηκε στην αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη του Υπουργείου Υγείας, ενώ αμφισβητεί την επιστημονική συγκρότηση των επιτροπών ΚΕΠΑ, επειδή δε συμμετέχουν σε αυτές ενδοκρινολόγοι.

Καταγγέλλει, δε, ότι «πολλάκις έχει παρατηρηθεί η συμμετοχή Παθολόγων στις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ανειδίκευτων στο Σακχαρώδη Διαβήτη και συνεπώς επιστημονικώς ακατάλληλων για την διατύπωση κρίσεων περί τον Σακχαρώδη Διαβήτη».