Πρόταση να επισκεφθούν μαζί τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει στην Κύπρο, μετά την ανάρρωσή του από την Αμερική, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.



Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση «πολύ καλή ιδέα».

Η πρόταση κατατέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα βήματα αποκλιμάκωσης που πρέπει να γίνουν ως προς το Κυπριακό και ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εξάλλου, στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του οποίου βρίσκεται και η πατρική οικία του Κεμάλ Ατατούρκ που λειτουργεί ως μουσείο.

Η απάντηση Χριστοδουλίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την πρόταση του Μ. Τσαβούσογλου:

«Ο κ. Τσαβούσογλου είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των νομίμων σημείων εισόδου και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Βερβερίδη από τη Motionteam