Δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε το Eurogroup, απαντώντας θετικά στο σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της χώρα σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανακοίνωση που υιοθέτησε για 16 σχέδια προϋπολογισμού του 2015 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, το Eurogroup καλεί την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αξιολογήθηκαν σήμερα, καθώς υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως και οι δύο χώρες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Συμφωνία για δίμηνη παράταση 

Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως στο Eurogroup επιτεύχθηκε συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος. To σχετικό αίτημα θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης. 

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρεται ότι χαιρετίστηκαν οι πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα που «αντανακλούν τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες». 

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρεται. 

Το Eurogroup χαιρετίζει, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους». «Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF», επισημαίνεται και προστίθεται πως «το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (...) μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. «Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους». «Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών».