Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα διεξαχθεί στην oλομέλεια της Βουλής η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία


Δεν προηγείται συζήτηση, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 ομάδα των ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή. Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Για την εκλογή Προέδρου στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 180.

Οι υπολογισμοί
Η κυβέρνηση επιδιώκει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει 165 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα ώστε να διατηρεί ελπίδες για τους 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σίγουρα «ναι» θα ψηφίσουν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι βουλευτές Π. Μελάς, Γ. Νταβρής, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Κατ. Μάρκου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει τη διεξαγωγή εκλογών, στοχεύει στις 121 αρνητικές ψήφους. Πέραν των βουλευτών του, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ρ. Μακρή, Τ. Γιαταγάνα, Θ. Τζάκρη, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Β. Καπερνάρος και Μ. Μπόλαρης, ενώ η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ επισήμως δεν στηρίζουν την εκλογή προέδρου, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν όλοι οι βουλευτές τους θα τηρήσουν την κομματική γραμμή.

Υπάρχουν τέλος κι οι βουλευτές που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους: Γ. Κασαπίδης, Γ. Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας, Μ. Ιατρίδη και Β. Οικονόμου. Επίσης, η Νίκη Φούντα δήλωσε ότι στην πρώτη ψηφοφορία θα πει «όχι» και θα αλλάξει τη στάση της μόνο εάν υπάρξει εθνική συνεννόηση.