Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή, για την ασφαλή εγκατάλειψη των 411 επιβατών του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά.


H πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα από τα γκαράζ του, όταν το πλοίο βρισκόταν 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Δίπλα στο «Νorman Αtlantic», βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα από αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.

Επίσης, στο σημείο βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Ήδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.

Ήδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός. 

Ο Βαρβιτσιώτης για το Norman Atlantic

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha.

Η μετεπιβίβαση στο παραπλέον πλοίο, Spirit Of Piraeus, γίνεται με ανεμόσκαλες, όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενώ διευκρίνισε ότι τα βαρελάκια του Norman Atlantic αντενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των επιβατών λόγω των καιρικών συνθηκών.

Λίγο αργότερα μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.
ανέφερε πως το φλεγόμενο πλοίο έχουν προσεγγίσει αρκετά παραπλέοντα πλοία.

Μάλιστα, ένα εκ των παραπλεόντων πλοίων έχει ήδη κατεβάσει σωστική λέμβο και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετεπιβίβασης των επιβατών του Norman Atlantic.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνήτης του πλοίου δηλώνει αδυναμία κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Επιβάτης πλοίου: Λιώναν τα παπούτσια μας

Την κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας αναφέρθηκε και ο κ. Σοφοκλής Στυλιάρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Στυλιάρας ανέφερε: «Η φωτιά καίει ακόμα δεν έχει σβήσει. Οσο πάει και καίει. Τη βλέπουμε τη φωτιά, στο κάτω κατάστρωμα εκεί που είναι η ρεσεψιόν αρχίσαν και πονούσαν τα παπούτσια μας κάτω από τις λαμαρίνες. Λιώναν τα παπούτσια μας. Οι λαμαρίνες όλες ζεσταθήκαν, φουσκώσαν».

Δένδιας: Έχουν σηκωθεί ελικόπτερα και ένα C-130

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Κέντρου, στέλνουν ελικόπτερα, «το ένα ήδη είναι πάνω από την Κεφαλονιά και κατευθύνεται προς το σημείο και ακολουθεί δεύτερο το οποίο έχει ήδη απογειωθεί». Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν σχεδόν αμέσως άλλα δύο και ένα αεροσκάφος C-130.