Τη δική του παρέμβαση επιχείρησε, πριν λίγο, από άμβωνος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Ζήτησε από τους πολιτικούς "όλων των κομμάτων", όπως είπε, "να αφήσουν πίσω το κομματικό τους συμφέρον".


Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, της Θεσσαλονίκης, ο παναγιότατος μίλησε για κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα, αναφερόμενος στην επίσκεψη Νταβούτογλου στα Σκόπια και στην προτροπή του Ερντογάν να έχει από τέσσετα -τουλάχιστον- παιδιά κάθε τουρκική οικογένεια.

"Μου κάνει εντύπωση ότι πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Νταβούτογλου (πονηρότατος άνθρωπος, ευφυής -για να μην τον προσβάλουμε) έκανε επίσκεψη στα Σκόπια. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Που εμείς φωνάζαμε χρόνια για τα Σκόπια; Και πολλοί έλεγαν, 'πάλι'; Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, βρίσκονται οι πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων, για περιφερειακά και άλλα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν πάει για καλό για μας. Για κακό πάει για μας. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών τους και να μπορεί να ελέγξει όλες τις χώρες των Βαλκανίων", υποστήριξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Όσο για τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που, όπως είπε, "έκανε μία παράταση στην τηλεόραση της Τουρκίας με τη σύζυγό του -και άλλα πρόσωπα- για να διαμαρτυρηθεί γιατί μειώθηκαν οι γεννήσεις των παιδιών, κι αυτό είναι κίνδυνος για το κράτος τους των 60 εκατομμυρίων", αφού τόνισε πως ζήτησε "πολυτεκνία στην Τουρκία -το λιγότερο τέσσερα παιδιά, αλλιώς θα έχουν συνέπεια" κι αφού υπογράμμισε πως το ειδικό τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός ακούγεται ότι κινείται να προσεγγίσει το Καστελόριζο, κατέληξε:

"Εάν αυτά αληθεύουν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για τις δικές μας ευθύνες, τούτη την ώρα". 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "υπάρχουν και άλλα, που δε θέλω να τα αναφέρω για να μη δημιουργήσω αίσθημα ανησυχίας".

Κι αναρωτήθηκε: "Τι είναι πιο επικίνδυνο: Οι κίνδυνοι αυτοί που έχουμε πανταχόθεν και οι διαθέσεις που έχουν οι μεγάλοι απέναντί μας για να αντισταθούμε. Ή είναι το τι θα κάνει το κάθε κόμμα στην πρωτεύουσα; Εμείς τους τιμάμε και τους αγαπάμε όλους. Και για όλους προσευχόμεθα να κάνουν το καλύτερο για την πατρίδα. Και προσευχόμεθα να αγαπήσουν περισσότερο την πατρίδα από τα κομματικά τους συμφέροντα, όλους. Και να τους φωτίσει ο Θεός για να δουν ποιες θα είναι οι ενέργειες για να αποφύγουμε συνέπειες".

Ο παναγιότατος έβαλε σε δίλημμα το εκκλησίασμα -και όσους παρακολουθούσαν το κήρυγμά του από την ΝΕΡΙΤ: "Τώρα που βλέπουμε τι γίνεται, σκεφτείτε... Μέσα σε διάσημα σχετικά μικρό να μπει στην ΕΕ η Βουλγαρία, να μπουν στην ΕΕ τα Σκόπια και η Αλβανία και να βρεθεί, έξω από την ΕΕ η Ελλάδα. Σκεφτείτε τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Δε θέλω να προχωρήσω για να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει σκοπιμότης στα λεγόμενα", υπογράμμισε.

Και ο κ. Άνθιμος κατέληξε: "Το σύνθημά μας, κάνοντας το σημείο του Σταυρού και την προσευχή μας προς τον Ιησού Χριστό, είναι να αγαπάμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, μέχρι θυίας αίματος για να μένει ένδοξη, ελεύθερη, για τα παιδιά μας που έρχονται. Αυτό να το καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί άνδρες, που δεν ακούσαμε να λένε τίποτα από αυτά, που συμβαίνουν στη Βαλκανική, τα επικίνδυνα για την πατρίδα μας".