ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Απέρριψε, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ως ουσιαστικά αβάσιμη, την έφεση του Π. Ψωμιάδη στην απόφαση που δέχονταν την αγωγή εναντίον του, από τον τότε νομαρχιακό σύμβουλο Μ. Τρεμόπουλο, για τη διαμάχη περί Σκοπίων.

 

Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του Π. Ψωμιάδη, επιεδή τον είχε καταγγείλει ότι είχε ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο «να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία». Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι δηλώσεις Ψωμιάδη είχαν επιφέρει «βαρεία προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητας του ενάγοντος ως ατόμου και κυρίως ως πολιτικού, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως των συμπολιτών του ως προς τη θέση του απέναντι στα σοβαρά εθνικά θέματα και εθνικά συμφέροντα» και είχαν επιδικάσει 15.000 ευρώ στον Μ. Τρεμόπουλο.

Ο πρώην Περιφερειάρχης κατέφυγε στο Εφετείο, όμως το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο Π. Ψωμιάδης «προσέβαλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του ενάγοντος και μάλιστα την τιμή και την υπόληψή του, την αξιοπρέπεια και τη δημόσια εικόνα του ως πολιτικού», επιδικάζοντας το συγκεκριμένο ποσόν, για να ικανοποιηθεί για την προσβολή ο Μ. Τρεμόπουλος.

Η απόφαση κρίθηκε άμεσα εκτελεστή, με δημοσίευσή της σε τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες.

Από την πλευρά του, ο Μ. Τρεμόπουλος υποστήριξε ότι, στην Έκθεση Προόδου του 2011 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, που είχε υπερψηφίσει, το ευρωκοινοβούλιο εξέφραζε την ανησυχία του «για τη χρησιμοποίηση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης» (antiquisation)", που απειλεί να αυξήσει την ένταση με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέες εσωτερικές διαιρέσεις». Υποστήριξε, ακόμη (κάτι που δέχτηκε το δικαστήριο), ότι τότε, για πρώτη φορά, μετά από παρέμβασή του, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην Έκθεση Προόδου.