Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση, ενώ στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «cruise europa». 

Εκατόν τριάντα επτά επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί έως τώρα σε παραπλέοντα πλοία. Από αυτούς, 40 βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette», 14 στο επιβατηγό πλοίο "cruise europa" και 49, εκ των οποίων 25 Έλληνες, στο πλοίο "spirit of pireus". Eπίσης, 11 ακόμα άτομα έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε. 

Εξάλλου, εντολή να αρχίσει επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών του ιταλικού επιβατηγού πλοίου δόθηκε στο ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ίπταται της περιοχής.  Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας και ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από αέρος, με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ανά δύο άτομα προς το επιβατηγό πλοίο cruise europa. 

Στο σημείο, τόνισε, βρίσκονται άλλα επτά παραπλέοντα πλοία που είναι έτοιμα να συνδράμουν για βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ.Λαγκαδιανός, με την επιχείρηση αεροκομιδής με ελικόπτερα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο cruise europa 14 άτομα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην παρουσία δύο ρυμουλκών σκαφών, το ένα εκ των οποίων κάνει ρίψεις για κατάσβεση της φωτιάς ενώ στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερα super puma και αεροσκάφος C-130.

Τα ονόματα των επιβατών που διασώθηκαν ως τώρα
Οι Έλληνες που ήδη βρίσκονται στο SPIRIT OF PIRΑEUS:  Πατούνας Νίκος, Πατούνα Αλεξάνδρα, Πατούνας Γιάννης, Βραβορίτη Ματίνα, Τουζλούδης Γεώργιος, Νάνος Βασίλης,  Τσαντακίδης Φώτιος, Θεοδωρίδης Αντώνιος, Κενανίδης Μάκης, Τσούκις Ευάγγελος, Νατσιοπούλου Ευαγγελία, Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος, Καλογεράκης Ιωάννης, Μαυραγάνης Βασίλειος,  Σταμπολίτης Σωτήριος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ευτηριάδης Νικόλαος, Μέσκας Μιχαήλ, Κωνσταντινίδης Λεωνίδας, Σούφης Παναγιώτης, Τσόνας Αθανάσιος, Τσόνας Δημήτριος, Τσόνας Σεβαστιανός, Μάμιλλος Πετράκης και Φερμαντζής Αθανάσιος.
Οι Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε:  Μπονάρου Μαρία, Ταβριζέλου Βασιλική και Κεραμά Νεφέλη.
Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.
Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.