cat_selfie_01.jpg

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Αυτοπορτρέτα και Selfies, ιστορίες καθημερινής τρέλας» διοργανώνει o Δήμος Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη

40 Εκκλησιών, με την εθελοντική συμμετοχή της εικαστικού Σοφίας Σταματίου.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ορισμός, δομή, ιστορική εξέλιξη: από τα πορτρέτα στις selfies

  • Παρουσίαση, ανάλυση, εντοπισμός των κινήτρων των αυτοπορτρέτων δια μέσω της τέχνης.

  • Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης των κινήτρων των αυτοπορτρέτων των καλλιτεχνών, με αυτά των αναγκών που καλύπτουν οι selfies σήμερα, κυρίως μέσω της διάδρασης των παρευρισκομένων.

  • Προσωποποίηση, εξατομίκευση, σχολιασμός των selfies που θα τραβήξουν οι παρευρισκόμενοι εκείνη την στιγμή.

Selfie, είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αυτοπορτρέτο, μια φωτογραφία του εαυτού του που τραβά ο ίδιος ο χρήστης, συνήθως μέσω Smartphone ή webcam.

To 2013 η λέξη Selfie ανακηρύχτηκε ως λέξη της χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης. Η απόφαση βασίστηκε στο ότι αυξήθηκε κατά 17.οοο% η χρήση της σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Είναι όμως η Selfie η ¨νέα¨ τάση ή απλά ονοματοποιία μιας μακράς πορείας; Μιας πορείας που ξεκίνησε με το Νάρκισσο να θαυμάζει την αντανάκλαση του στο ποτάμι. Συνεχίστηκε μετά την ανακάλυψη του καθρέφτη από τους ζωγράφους, για να εντατικοποιηθεί με την εφεύρεση της κάμερας από τους φωτογράφους.
Είναι ένα παιχνίδι καθ’ υπερβολήν αποσύνθεσης και σύνθεσης του ειδώλου μας, ως εξερεύνηση και εύρεση του εαυτού μας και του κοινωνικού ρόλου μας.

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, αλλά απαιτείται προεγγραφή.

Δηλώσεις γίνονται δεκτές στη Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ.Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.